De Citit : Editoriale

Procesul

| 11 martie

Statul esti tu!

Cred ca am gasit, aseara, la discutii de masa, o modalitate sa mai deranjam prostul echilibru al Statului. Intai o scurta prezentare.
Una dintre cele mai mari magarii facute de fostul regim a fost luarea cu japca a catorva ziaristi mai instariti prin metode de stanilism capitalist. Nu va mai redau toate amanuntele, cert este ca printr-o amestecatura de lipsa de informare si rea vointa, multi scriitori, actori, fotografi, artisti s-au trezit in situatia de a da statului un tva pe care nu l-au incasat niciodata. Sume imense. Practic, unii inca se judeca dar altii au platit cuminti o treime din banii incasati pe un an sau doi. Oricine isi poate da seama, daca reuseste sa reziste invidiei, ca e o lovitura sub centura, dureroasa rau. Asa cum ne e firea, nu am putut sa vedem normalitatea si buna masura. Fiecare a luptat cam pentru el, ba chiar tin minte ca unii ziaristi au aplaudat, orbi de invidie, hotararea guvernului de-a stoarce actori mari sau scriitori de orice depaseste saracia.
Cum va spuneam, unii au avut respectul de sine sa dea statul in judecata. Unui prieten de-ai mei, dupa ce a obtinut intr-o instanta din orasul natal o suspendare a efectelor legii, i-a venit din nou o poprire de toata frumusetea, chiar daca ilegala. Si despre asta vorbeam aseara.
Nu mai este timpul eroismelor. Trebuie sa fim isteti. Statul nu se poate bate usor in instanta. Dar oamenii statului da. Si daca domnului Ponta nu-i poti forta mana sa-si tina promisiunile pentru ca il apara imunitatea, prapaditului de functionar care a semnat proprirea ii poti face, chiar cu o anumita placere, o mandrie de dosar de abuz in serviciu. Pentru orice. Proces functionarului pentru intarzieri de plata, proces doamnei de la fisc pentru ghiseul inchis in timpul programului, proces personal politistului filmat ca nu amendeaza taxiuri cu zece lei pe kilometru.
Si maine va povesti tuturor ca a avut proces cu Kaiser Soze, adica cu diavolul in persoana. Si diavolul nu se impusca in spate. Daca ratezi?