De Citit : Editoriale

Petrecerea continua

| 23 februarie

Grecia a primit iar o sustinere de jdemiliarde.

E o veste foarte buna. Se anunta o vara minunata pe tarmurile Marii Egee. Calamarul se va infoia si mai abitir pe legendarele gratare elinesti. Caracatita rumena va pluti linistita in vinegrete aiuritoare. Bucatelele molcute de feta imaculata se vor pupa mai pasional cu rosiile decojite si se vor aseza – imbaiate in ulei de masline piscat cu un pic de zeama de lamaie – pe crusta painii cretane, aromata cu oregano si inghesuita pe platouri imbujorate. Tonul pus la bait o sa-si lafaie inelele rozalii intre bucati de ceapa alba, zemoasa si datatoare de ameteli, mai ales cand sta, goala-goluta, sub o ploaie torentiala de retsina rece, de la frigider.
Pulpisoarele, costitele si cotletelele de miel si de ied vor rade fericite la caldurica din cuptoare, iar aromele izvorate dintr-acolo or sa acopere tot continentul, de la bulevardele pariziene, pana in biroul doamnei Merkel. In asteptarea iesirii de la cuptor a minunilor cu piele crocanta si fragezime datatoare de potop in guri extatice, cartofii cu rozmarin vor trage un pui de somn caldut, sub capac, numai cat sa-si pastreze trupurile pufoase si galbene sub platosa aurie care naste apoteoza rontairii. Scoicile vor clampani si aplauda nebune de fericire, napadite de usturoi si pa­trunjel, sub sosuri albe, de vin, si nesfarsite smantani. Iar bestiile de plite incinse n-or sa ierte nici o coada de homar din drumul sau fierbinte spre placerile supreme ale gustului. Si toate foitele de aluat subtire ca panza de paianjen cuminti vor sta sub miere, siropuri, si ninsori de nuca incuscrita cu fistic. Bonuri fiscale sa dea fratii greci. Si chitante. Ca, altminteri, de la anu’, doar cei mai noro­cosi or sa prinda un sfert de car­nat bavarez sau un colt de bagheta.