De Citit : Editoriale

Monstrul norvegian

| 28 iulie

Detaliile despre Anders Behring Breivik, asasinul in masa de la Oslo, continua sa iasa la iveala. Cert este ca el a vrut sa loveasca in inima sistemul norvegian.

Anders Behring Breivik si-a pregatit cu minutiozitate partea “tehnica” a atentatelor, timp de trei luni, “justificarea ideological” se intinde pe 1 500 de pagini si, mai ales, el a asteptat procesul pentru a se “explica”. Judecatorul a respins insa si audienta publica si, bineinteles, dorinta lui Breivik de a fi imbracat in uniforma. Nu stim ce fel de uniforma… Ar fi simplu sa spunem ca, pana la urma, este vorba doar de un nebun, chiar si unul mai sofisticat. Cu siguranta ca este vorba si de nebunie, mai ales de pierderea reperelor intre jocurile video si realitate. Dar este si altceva, un cocktail ideologic ciudat… Breivik se considera, pe Facebook, un “crestin conservator”. Dar nu unul oarecare: el este ostil multiculturalismului si se vrea un “ucigas de marxisti”. Vrea sa decimeze marxismul cultural, pentru a incepe apoi cruciada impotriva islamului. Descrie terorismul ca pe “un mijloc de a trezi masele”.
La un moment al existentei sale, Breivik a intrat in masonerie, de unde a fost insa exclus. Timp de mai multi ani a facut parte din “Partidul progresului”, formatiune populista de dreapta, a doua forta politica a Norvegiei. Nu stiu daca asta e explicatia celor petrecute la Oslo, cert este insa ca tinta atacurilor soldate cu aproape o suta de morti a fost partidul social-democrat, cel care intruchipeaza modelul societatii norvegiene. Exploziile criminale au vizat birourile premierului social-democrat, iar celelalte victime, cele impuscate pe insula Utoya, participau la o tabara de vara a social-democratilor. Breivik a vrut sa ucida, simbolic, modelul social norvegian. Un model care nu-l poate condamna pe asasin decat la maxim 21 de ani inchisoare. Si dupa?