De Citit : Editoriale

Descoperirea unui continent scufundat

| 01 decembrie

Marele regizor canadian post-suprarealist David Cronenberg vine cu un film despre inceputurile psihanalizei: A Dangerous Method

Metoda periculoasa este un fel de film de aventuri. Faptul ca aventura e una intelectuala n-o impiedica sa fie si una viscerala – ea consta in descoperirea unui continent de impulsuri si dorinte, scufundat sub nivelul mintii constiente -, precum si una impregnata de tragism, caci implicatiile descoperirilor lui Freud, ale lui Jung si ale Sabinei Spielrein (eroii filmului) privesc limitele libertatii personale, ale cailor de gestionare a sexualitatii etc., atunci ca si acum.
Desi, unu-i spectator care nu-l cunoaste pe regizorul David Cronenberg, deciziile lui de casting ii pot lasa impresia de hollywoodianism vulgar, ele sunt, de fapt, salturi mortale: Viggo Mortensen – Freud, Michael Fassbender – Jung si Keira Knightley in rolul pacientei/colegei lor, Sabina, care propulseaza filmul (iar pentru unii spectatori risca sa-l si ingroape) cu o imitatie violent-fizica a isteriei extreme. Dupa care filmul se calmeaza atat de mult, incat risca sa lase o alta impresie gresita – aceea de romantare superior-conventionala, genul film-istoric-BBC.
E adevarat ca scenariul lui Cristopher Hampton are cate ceva din asta (love-story, vorbe de duh, cate o ocheada complice pentru spectatorul care stie un pic mai mult, dar nu prea mult, despre personaje), dar e in mai mare masura o drama serioasa de idei, eliptica, delicat echilibrata intre patosul cunoasterii-ca-aventura si patosul cunoasterii-ca-povara, acuta in chestiuni precum etnia, clasa ori patriarhatul. Iar aparentul clasicism al regiei reprezinta de fapt o stilizare subtila, o insolitare (de la "insolit") a clasicismului unui supra-realist care apreciaza calmul si ordinea pentru ceea ce reprima ele.