De Citit : Altele

O poveste greceasca

| 29 decembrie

„In 1687 sergentul italian di Vanny a reusit o lovitura pe cinste”

Anul pe care-l pomenesc in motto este unul de pomina: turcii au cedat Atena. Mai exact, austriecii, polonezii, vene­ti­enii si soldatii Papei Innocentius al Unspe­lea au reusit sa infranga armata turca ase­zata de ani buni in Atena. Turcii n-ar fi cedat ei atat de usor – in numai 3 ani – capitala de azi a Greciei, dar li s-a tras de la pasiunea pentru arheologie.
Dealul Acropolis nu e nici pe departe cel mai naltuc – are doar 150 de metri – din pei­sajul Atenei, dar a fost, totusi, preferat ca principala fortificatie a otomanilor. Aici ostasii turci interesati de arheologie se puteau tolani pe pietre care erau inca de pe-atunci foarte vechi. Restul solda­tilor, cu interese preponderent heterose­xuale, aveau la dispozitie o sumedenie de cariatide care puteau face un razboi mult mai putin monoton. A fost ceva mai putin fericita ideea organizarii depozitului de munitie in pivnitele Partheno­nului. Si asta pentru ca sergentul artilerist din motto a reusit sa lanseze o ghiulea fix in depozit, facand muci o istorie de 2000 de ani. Atunci, in septembrie 1687, au urcat pe deal mii de polonezi, austri­eci si italieni si au coborat cativa turci.
Azi, acelasi obiectiv este atacat zilnic de mii de nemti, americani, italieni, japonezi, unguri si romani. Ei si-au facut tabara de alimentare la poalele dealului; aici au ocupat cateva sute de carciumioare, baruri, cafenele un­de mananca, beau si asculta cu mare placere muzicanti care interpreteaza cu franchete „trec tiganii, trec”. Dar ce s-o fi ales de greci, carora euro­pe­nii le voiau binele? Pe rockeri ii gasiti pe toti, noaptea, in cartierul Psiris. Sunt masati intr-un hal fara de hal pe o straduta de vreo 200 de metri. Cei mai multi dintre ei se bucura de-a-mpicioarelea de rezervatia pentru atenieni. Grea viata si pe la vajnicii urmasi ai razboinicilor din alta lume. Cu alti oameni.