De Citit : Editoriale

LUME REA

| 18 decembrie

Conspiratie, complot ma!
Cezar PARLOG

Ninge sau ploua de trei saptamani. Nu prea-i clar. Destul de gri toata treaba. Balti, resturi de zapada si depresii in devenire. Plec spre dintar. E o fata faina, am toata increderea. Trebuie sa-mi pun un dinte. In spatele meu, usa blocului se inchide doar pe jumate, o opreste un pres: cineva vrea sa se mai aeriseasca scara.
Merg spre metrou gandind alene pe o strada vecina si cu multe case vechi. „Aici a trait si a creat incepand cu anul 1948 compozitorul Ion Dumitru 1913-1996 si poeta Mariana Dumitru 1924-1967”. Ce dracu’, placuta asta nu era, doar trec p-aici de atatia ani! O fi pus-o zilele astea. Ce putin a trait! I-o fi fost sotie sau fiica? Poeta? N-am auzit de ea. Sigur a scris si ea cateva strofe in vreun caiet de amintiri prin scoala generala. In rest, au umflat-o putin si parintii aia neconsolati, e normal, si oricum, despre morti… Oare la mine ce o sa scrie? „Scriitor”? Cine mai stie, daca, pentru o carte si patru-cinci articole in cateva reviste obscure, eventual pentru cele doua premii marunte, dintre care unul smecherit. O sa fie ceva scurt, cu litere aurite, gen „doctor in stiinte”. Desi peste cativa ani, cand tot romanul va avea trei doctorate si patru MBA-uri, sigur o sa fiu cel mai fraier. Oricum o sa se ia si bronzul dupa citeva ploi, o sa scrie cu din ala ieftin, turcesc. E adevarat, am mai citit si pe la niste cenacluri. Pana cand am devenit prea bun si am adunat niste lauri, laude si distinctii onorifice. Am inceput sa deranjez; concurenta. Nu m-au nominalizat nici la premiu ala de zece mii de coco! Mi-au dat doar laude verbale. Cred ca si copacul ala din fata geamului ei mi l-au rupt. Era frumos, n-a rezistat decit o saptamana… Albizzia julbrissin.
Da, e clar, nu-mi mai fac nici un implant, cine mai stie ce se intampla; daca-si baga coada si pe acolo? S-au mai vazut eliminari fizice in lumea literara, se pare ca si Labis…

Cezar Parlog este autorul cartii Flori, fete, fite sau baieti, aparuta in anul 2014 la Editura Tracus Arte.