De Citit : Editoriale

La strugurit

| 26 septembrie

sau cautarea nodului in samburi la Samburesti

Au o boala viticultorii nostri, boala impartasita altminteri si de cei de aiurea, sa se grabeasca cu culesul. Masoara zaharul, masoara uneori si aciditatea, si da-i drumul la recoltat. Daca samburii din struguri sunt inca verzi, acestia vor aduce in vin taninuri aspre, rugoase si, pe langa o catifelare de smirghel, vom avea pe final un post-gust amar, de necorectat. Incalzirea globala si acumularea semnificativa de zahar nu sunt scuze pentru lacomie si nepricepere. Cu supararea asta in suflet m-am dus la Samburesti, la sarbatoarea struguritului. Copiii angajatilor holding-ului, copiii din sat, copiii prietenilor si cei ai prietenilor prietenilor au invadat in chip organizat via si au tabarat pe struguri, culegand intr-o intrecere entuziasta tone de struguri in mai putin de o ora!
Ne-a placut proiectul, ne-a placut si numele, struguritul este tot inventia copiilor, “cumparata“ ulterior de departamentul de marketing, dar nu despre asta vreau eu sa vorbesc. De strugurii de Cabernet Sauvignon nu s-a atins inca nimeni! Or avea ei peste 200 de grame de zahar la litrul de must, dar samburii sunt verzi si coaja tare. Si cand Cabernet-ul e brand-ul locului, nu-ti permiti sa gresesti. Taninurile maturate sunt moi si catifelate, schimburile de arome cu lemnul de stejar devin un soi de dans de societate iar produsul finit, vinul, nu are decat de castigat. |ineti minte toamna asta frumoasa si ce va spun eu: Cabernet-ul de Samburesti din recolta 2013 va fi un vin excelent… peste vreo patru ani. Vinul incepe cu adevarat in vie, dar se desavarseste in crama, cu pricepere si cu multa, multa rabdare.