De Citit : Editoriale

Intoarcerea acasa

| 25 august

Cu dor

E plina tara de masini din Anglia, cu volan pe partea ailalta si de masini de prin Spania, Italia, Franta, Germania, cu volanul la locul lui. Nu pozitia volanului e problema. Alta-i chestia. Oamenii astia nu sunt englezi, dupa cum nu sunt nici spanioli, italieni, francezi sau nemti. Sunt oamenii nostri plecati la munci, afara, tipii care pompeaza niste bani in pib-ul nostrum obosit.

E vara. Au venit si ei pe-acasa, pe la rude, pe la parinti, pe la copii. N-au plecat de bine ce le era aici. S-au dus de nevoie, sa faca un ban, sa poata trai mai bine. Acolo unde au ajuns, au vazut ca munca cinstita e rasplatita, ca un cuvant dat se respecta cu sfintenie, ca respectul fata de orice fiinta umana e litera de lege. Asta in cazul in care n-au fost umiliti, trasi in piept la bani, jigniti, amenintati, tratati ca fiinte de rangul trei. Fiecare dupa cum i-a fost norocul. Unii au pus banul la ciorap, prin rezervoare de veceuri, prin lustre, haine, saltele, congelatoare, pe unde i-a dus mintea. Altii, putini, au alimentat cu agoniselile lor seifurile hamesite ale bancilor. Dar toti au aceleasi obsesii, atunci cand e vorba de cheltuirea agoniselii. Casa din Romania. Care tre sa aiba balustrada de inox, colonute albe la terasa, termopane albe, scari din marmura, interioare din travertin, jaluzele de birou la sufragerie si la dormitor, etaje cat mai multe si suprafete nelocuite cat mai mari.
Dar nu asta e problema. Fiecare face ce vrea cu banii lui. Chestia e ca, pe-acolo pe unde suntem la munca, se circula cu masinile mai grijuliu. Mai cu respect. Mai ordonat. Odata veniti acasa, se descatuseaza toata frustrarea respectarii ordinii din tarile pe unde traim. Si circulam salbatic, fratica, razbunandu-ne pe toata lumea si scuipand, din cap pana-n picioare, tot locul asta de care ne-a fost dor un an intreg. C-asa iubim noi. Cu patima.