De Citit : Editoriale

Indolenta? Nesimtire? Superficialitate? Sau un trio fantastic.

| 02 aprilie

De aproape douazeci de ani de cand conduc nu am blocat niciodata o intersectie. Dar niciodata. Stiti momentul ala cand vezi in fata un rand de masini care nu inainteaza pentru ca nu mai au unde? Si atunci vezi inevitabil un sofer (sau o soferita) care nu calca frana si se pune mot, in spatele coloanei si blocheaza toata, dar toata, intersectia? Eu intalnesc asta cam de cinci-sase ori pe zi. Nu prea stiu cum sa caracterizez asta. Nesimtire? Indolenta? Nu-mi dau seama. Nu-mi dau seama ce e in capul lui/ei. Oare vede ca nu mai are unde sa mearga si totusi intra in intersectie doar pentru a-si lua dreptul culorii verzi a semaforului ei sau pur si simplu are creierul de galinacee? Deci rautate sau prostie?
Evident exemplul poate fi extrapolat. Am intalnit asta, tot in viata de zi cu zi, in mai multe contexte. In care, indiferent de consecinte (pe care evident ca individul in cauza nu le poate exploata), omul cu pricina isi ia dreptul lui “de culoare verde” fara pic de gandire in avans. Cateodata subiectii sunt simpatici. Adica recunosc cinstit ca erau cu gandurile in alta parte, isi cer scuze cu un zambet dragut si atunci (nu din tandrete sau compasiune ci pur si simplu din respect civic) lasi garda jos, zambesti si tu la randul tau, dai din mana (si tu si el) si situatia s-a rezolvat. Altii sunt in schimb de-o nesimtire crasa. Cauza lor devine un razboi. Te infrunta animalic, aparandu-si gestul prostesc ca pe un rau social care “trebuie” sa existe, ca pe o ciuperca otravitoare, operand un transfer de la realitate la aparenta cu o violenta greu de descris, in general caracterizata prin sintagma “care-I problema?”. Nesimtirea ta, asta e problema. Sau cum ar spune un prieten de-al meu “cetateanu-le, nesimtitu-le”, punand un hastag intemeiat. Cu tot cu poza individului.
Cred cu toata taria ca romanul isi “ia” dreptul cu japca. Indiferent daca il foloseste sau nu, indiferent ca provoaca rau sau nu. Cred ca anii de comunism si-au pus stampila atat de puternic incat acum toti vor sa ia, indiferent de rezultat. Blochez intersectia? Nu ma intereseaza, e verde la mine, trec! Ce daca in cinci secunde se face rosu si incurc tot traficul? Ce vrei ma fraiere, vrei sa ma dau jos la tine? Cam asa se intampla. E pur si simplu chitit sa faca rau. Noua, societatii, oricui. El isi ia dreptul. S-a angajat altul intr-o depasire pe sensul celalalt de mers? N-are timp sa intre inapoi? Ma doare-n cur, accelerez, sunt pe banda mea, e dreptul meu! Si nu incetinesc! Ba-I fac si cu farurile, da-l in mortii ma-sii, e dreptul meu! Il sperii si mai tare, poate sa faca accident si sa moara? Sa moara, da-l in mortii ma-sii, il invat eu minte! Pot sa mor si eu? Ce daca, eu am dreptate!
Nu-mi dau seama….probabil am gresit titlul. Poate e salbaticie, rautate, violenta. Da, poate asa e….