De Citit : Editoriale

Fratie, televiziunea in… vie

| 03 mai

In fiecare miercuri de la 23 si in reluare sambata de la 13, la TVR 2.
Cel mai tare ghid din Bucuresti te imbie de obicei sa petreci timpul in oras. Mai ales serile… Daca totusi nu poti iesi miercurea, iata reteta unei seri consistente, dar usoare, dupa care nu te va durea capul. Destupa acea cutie invechita numita televizor si savureaza o emisiune despre vinuri.
Se numeste Fratia vinului si reface drumurile pe la cele mai renumite podgorii din tara; prin cele mai insemnate zone viticole; prin cele mai misterioase crame, hrube si tainite de castel. Expeditiile curg de la un baric la altul, inspre sticlele frumos etichetate si sfarsesc in paharul fin, tinut de capatul piciorului. Toate sunt povestite de fratii Paduraru: Catalin (expert degustator) si Adrian (actor si „bonviveur prin vocatie“).
Pe Adrian Paduraru il stim toti (si mai ales toate…) de la „Declaratie de dragoste“ incoace. Pe Catalin Paduraru il cunoaste un public mai restrans, cel al pasionatilor de vinuri, al gurmetilor si colectio­na­rilor. Amandoi se completeaza intr-un cupaj delicios: Adrian recita din Pastorel si cronicari si ne evoca istoria locurilor (una mai putin stiuta, strabatuta de legatura dintre om si vin); Catalin ne inlesneste comunicarea cu meseriasii vitei si vinului si ne invata bland, fara a ne dascali, subtilitatile enologiei.
Intr-un stil picaresc si hedonic, Fratia ne ajuta sa descoperim o Romanie a colinelor, buchetelor si ritualurilor bahice. De fiecare data ii intampina gazde binevoitoare. Toata lumea participa la ospat, de lainvestitorul in hectare si linii de prelucrare la sateanul care taie butasi si dogeste butoaie. In episodul despre Jidvei, pana si fetele de la Capalna care ne-au zambit decenii de-a randul pe eticheta de Riesling sunt cautate si – culmea – gasite! Totul se termina cu joc, voie-buna si, evident, moderatie.