De Citit : Editoriale

Dezgustari culturale

| 19 august

servite la TV

Nu am TV, insa traversez aproape in fiecare dimineata presa scrisa in varianta sa online. Asa ca, provocata de articolul Gabrielei Lupu din Romania Libera a zilei de 11 august, articol intitulat Jurnalul (in)cultural, in care este cu eleganta dinamitat formatul “batranicios si prafuit” al emisiunilor de informatii culturale administrate de TVR Cultural, mi-am facut curaj sa verific online care sunt stirile considerate relevante de catre acest mamut, TVR-ul. Pai ce aflu, intr-una si aceeasi zi de 11 august: Vasile Muresan picteaza cu picioarele!
La propriu, nu este o gluma – ne asigura redactorul desemnat sa introduca publicul in universul fascinant al artistului din Baia Mare. “Vorbim de mai multe tablouri de arta contemporana ale pictorului VM care a reusit sa le realizeze folosindu-se de membrele Inferioare”. Ahhh, buna-cuviinta ma impiedica teribil sa nu ma exprim aici chiar ca-ntre prieteni! Continuam: "Un artist, zice VM, vrea sa lase o urma, si atunci amprenta mainii, amprenta piciorului poate sa transmita mesaje. Am transformat o joaca de la camin si gradinita, intr-un joc foarte serios cu reguli foarte serioase, care par nebunesti: a picta cu talpa piciorului“. Vocea din off – redactorul sau cine se vrea el/ea – comenteaza pe marginea confesiunii artistului: astfel inteleg ca totul este o expresie a libertatii de expresie a artistului.
Cu ceva vreme inainte, acelasi VM din Baia Mare a reunit ceva picturi in expozitia “Anotimpurile sufletului”. Pe atunci, pictura era pentru VM ceva “ca si cum si-ar stoarce sufletul pe paleta si in loc de sange ar iesi culori”. Din ce vad, toate tablourile astea arata la fel. Ma intreb, fara sa vreau, in care dintre ipostaze artistul e cu adevarat sincer, nu ca ar merita sa aflu raspunsul…