De Citit : Editoriale

Cultura Activa

| 16 noiembrie

niste artisti

Desi, de ceva vreme, statul pune la dispozitie cateva surse de finantare pentru cei care activeaza in sectorul cultural independent, modalitatea neprietenoasa in care o face ii determina pe acestia sa renunte adesea la accesarea lor.
Mi-aduc aminte cu enervare de perioada obositoare in care am aplicat la Programul Cantemir al ICR-ului. Cu tot ajutorul oferit de o prietena, m-am simtit adesea neputincios in fata formularelor complicate si adesea redundante. Poate nu intamplator, la fel ca si ortodoxismul pe care-l sprijina, statul roman te face sa te simti vinovat pentru ca existi si ca ai nevoi. In procesul aplicarii, m-am simtit ca taranul care statea la intrarea in conac cu caciula in mana, asteptand ca boierul sa-l bage in seama.
Desigur, interactiunile dintre artistii si managerii culturali independenti si institutiile statului sunt mult complexe si diverse decat experienta pe care am avut-o. Pe o parte dintre acestea si-au propus sa le identifice si sa le abordeze Raluca Pop si Stefania Ferchedau prin proiectul Cultura Activa – resurse pentru participare si advocacy in sectorul cultural independent. Acest proiect ofera daca nu o carare, macar semne de marcaj prin jungla pe care statul roman a plantat-o, ca intr-un quest, pentru a-i impiedica pe operatorii culturali independenti sa ajunga la resursele pe care tot el le ofera. Cele cateva saptamani de manifestari si evenimente au inclus o serie de dezbateri tematice: Advocacy in cultura si mediul non-guvernametal, Evolutia institutiilor publice in relatie cu mediul asociativ, Statutul artistului si rolul sau in influentarea politicilor pentru cultura, Independent in Romania si in Europa. Proiecte, politici publice si finantari, Mana­gementul spatiilor de arta independente. Pe timpul proiectului, doritorii de informatii au avut la dispozitie un centru-resusa cu materiale informative. Cand reusesc sa se afirme, statul roman se lauda cu artistii lui. Poate ca aparitia unui birou permanent, aflat in dialog constant cu Coalitia Sectorului Cultural Independent i-ar oferi si mai multe prilejuri de mandrie.