De Citit : Editoriale

Common Ground

| 21 august

Venetia

Bienala Internationala de Arhitectura de la Venetia nu se bucura deocamdata in presa generalista de aceeasi atentie acordata sectiunii artelor vizuale, cu toate ca, nu o singura data, temele, ipotezele de lucru ori chiar concluziile ambelor directii de cercetare si productie sunt congruente. Mai mult chiar, o seama de figuri ale artei contemporane sunt tot mai frecventate in interiorul discursului despre arhitectura, pentru ca, in sens invers, proiecte ce vizeaza locuirea, sustenabilitatea, spatiul public, urbanismul sa acapereze secvente expozitionale si teoretice ale artei.
Lasam deoparte aceasta fertilizare reciproca, pentru a anunta debutul celei de-a 13-a editii a Bienalei de Arhitectura (29 august – 25 noiembrie 2012), a carei tema – Common Ground – este elaborata de David Chipperfield. Statementul curatorului nu ne ajuta prea mult in elaborarea unui scenariu pentru expozitia internationala; mai degraba plat, textul risca sa te ingroape in apatie. Lista participantilor sau a proiectelor selectate este totusi una incitanta, regasindu-i aici (pe langa Jean Nouvel, Bernard Tschumi, Norman Foster, Zaha Hadid, Herzog & de Meuron, or SANAA) pe Thomas Demand, Olafur Eliasson sau Fischli / Weiss, majoritatea celor invitati propunand lucrari special elaborate pentru aceasta ocazie.
In cadrul participarilor nationale, Romania se inscrie in aceasta expozitie cu proiectul Play Mincu: The Architecture Stamp, semnat de Tactic Group (Emil Ivanescu, Laura Iosub, Irina Bogdan, Paul Popescu, Ana Constantinescu), curator: Emil Ivanescu. Selectat in urma concursului organizat de Ministerul Culturii, proiectul urmareste sa transforme pavilionul din Giardini intr-un forum de dezbatere. 120 de unitati interactive ar pemite vizitatorului sa-si stanteze timbre continand citate ale unor arhitecti preferați sau reprezentari ale unor lucrari semnate de Ion Mincu, actiunea declansand totodata proiectarea imaginii in cauza pe peretii pavilionului. Pagina web a proiectului este www.playmincu.ro cu toate ca la ora redactarii acestui text link-ul te arunca doar intr-o nefericita imagine de garda.