De Citit : Editoriale

Cautatorii

| 27 octombrie

Comorile nu asteapta decat cautatorul potrivit.

— Uita-te la prostii aia cum cotrobaie… ca animalele! Huo! Usor, ca nu dau turcii! Pai asa se cauta? Are si comoara demnitatea ei! Nu-i pentru marlani! Aoleu, a bagat mana pana la cot. Vezi sa nu dai de rahat! Si ce daca-i noroc? Noroc de rahat!

He he, tin minte si acum cum i-am dat gata pe maimutoi. Am simtit – asculta-ma bine, tre‘ sa-ti asculti instictele, o simti in urina – ca e ziua mea norocoasa. M-am pregatit, nene. Am baut apa de la cismea, sa nu sperii norocul. Am tusit de s-a zguduit parcul. Tre‘ sa fii gata pentru intalnirea cu soarta. Am calculat toate posibilitatile. Culmea era ca mai trecu­se­ra o data pe aici. ~i vazusem dis de dimi­neata. Facusera curat, credeau ei. Tocmai de aia am ochit exact lada rosie. Da, aia de o tona, culcata-n buza gropii. I-am lasat sa cotrobaie, exact cum fac acu’. Mi-am aprins un piron, am asteptat inju­rand de toti sfintii, da’ nu mi s-a clintit nici un muschi din obraz si mi-am facut rugaciunea. Rugaciunea e totul. Au plecat cu sacii plini de mizerii. Atunci m-am pus EU pe lucru. Am impartit locul in parcele. Am aranjat totul, dupa marime. Nu incape o chestie mare intr-o besca mica. Deci: tot ce e mic – la gunoi. Apoi, am pipait in liniste chestiile mijlocii. Cand le pipai, sa fie liniste. Si sa inchizi ochii. Exact asa s-a intamplat. Era o carpa plina de vaselina. Te-ai prins? O ascunzatoare. O ascunzatoare atat de buna ca si fraierul de-a aruncat-o s-a pacalit! Ochelarii astia. De aia-mi zice lumea intelectualu’! Vezi ce eticheta au? Stii sa citesti, ba? Ia citeste! Giucicii!
Hai, sa facem pasi, pustiule, ca nu-i de noi! Avem deja un saculet cu zat inca cald, mmm… si un pachet de Kent – in tipla! – plin de chistoace fumate-n doru’ lelii. Repede, s-o stergem, ca vin harciogii cu miloaga. Lasa-i sa moara prosti.
Viata e frumoasa!