De Citit : Editoriale

Care este diferenta dintre Mihaela si o femeie?

| 08 aprilie

De la mine ai un “Nu”
Modelul de persoana publica propus de redutabila noastra vedeta este, la prima vedere, o agresiune asupra demnitatii femeii. Modelul de “femeie pentru carne si lapte” este, din pacate, dominant in spatiul nostru public, lasand femeia propriu-zisa – cea inzestrata cu competente profesionale, intelectuale – pe tusa. Paradoxal, Mihaela Radulescu ar avea cu ce sa defileze si inafara accesoriilor de sex-simbol. Faptul ca n-o face decat periferic e un semnal ca a pierdut lupta cu o societate excesiv de conservatoare. Iar asta lasa urme nu doar in felul in care se “vinde” ci si la nivelul ideologiei personale. Asta explica iesirea homofoba pe care a comis-o deunazi de a starnit o – de altfel – extrem de salutara reactie publica. Pentru ca Mihaela, in textul de pe blogul ei, face o vizibila confuzie intre ceea ce este normal si ceea ce este tipic, obisnuit, ii dedic textul de mai jos.
“Un gay este un om cu o orientare sexuala diferita; un rom este un om cu o etnie diferita; un roman este, in Romania, un om obisnuit; ceea ce au toti in comun este ca sunt cu totii oameni.
O hiena puternica poate sa manance o hiena mai slaba. Pentru animale diferenta e mai puternica decat ceea ce au in comun. Pentru o hiena, alta hiena poate sa conteze mai mult ca hrana decat ca fiica.
Pentru oameni, indiferent daca sunt tipici sau femei, batrani, romi, gay, cu dizabilitati, este mai pretios ceea ce au in comun. Nu se devoreaza pentru ca sunt diferiti, nu se exclud pentru ca sunt diferiti; sunt o singura familie, diversa, colorata. Asta daca sunt oameni cu adevarat. Asta este normal.
Pentru unii dintre noi, drumul de la hiena la om e mai lung. Si, mai rau, sunt oameni care pledeaza pentru filosofia hienei. De la mine ai un “Nu””.