De Citit : Editoriale

Ca care, ca care, ca care din noi e mai tare

| 30 mai

o regula de cacat

Dex-ul o catalogheaza ca fiind o intalnire de sunete discordante, neplacute auzului; asociere de cuvinte care redau imagini, fapte neplacute. Cacofonia nu e relationata neaparat cu popularul cuvant “cacat”, ci provine din limba greaca: kakkos inseamna "rau, urat" si phone “voce”. Ce-i drept “cacat” are o origine straveche, provenind din indo-europeanul “kakko” care inseamna "a-si face nevoile".
In concluzie, desi asemanatoare ca forma si pronuntie, cacatul si cacofonia au origini diferite. Daca cacatul (oops!) e foarte relaxat de existenta cacofoniei, asta nu inseamna ca cacofonia (oops!) e in aceeasi situatie. Principala ei grija e semnalarea alaturarii de particule care ne pot duce cu gandul la cacat. Desigur, cacofonie e si "mielutului copilului mirelui" (i-a aparut un cos pe blana). Nu cred in cuvinte neplacute auzului (cu exceptia lui ranza). E greu de apreciat ce suna urat si ce suna bine intr-o limba. A se cerceta poetii. O limba fara vulgaritati e la fel ca Marea Moarta, nu te poti scufunda in ea ca sa-i apreciezi adancurile. Frica de cacofonie naste monstri. In loc sa vorbim natural, suntem siliti adesea de aceasta regula stupida sa o luam pe cararui laturalnice pentru a produce niste constructii verbale artificiale. Devenim pretiosi si fazi doar pentru ca un "ca" sa nu se lege de un "ca" si invers.
Mi-ar placea sa se infiinteze o asociatie pentru emanciparea cacofoniei care sa le dea peste nas academicienilor constipati care au impus aceasta regula. E stupid sa blamam o asociere de cuvinte pentru ca ar putea evoca imagini neplacute, ca si cum simpla lor numire sau amintire ar putea sa anuleze acele actiuni. Daca simpla stergere a cuvantului "razboi" din dictionare si vorbire ar duce la disparitia conflictelor, atunci cacafonia si-ar avea rostul. (acest text e dedicat tuturor persoanelor de care s-a ras la strigarea catalogului pentru ca le cheama Viorica Coman, Pisica Catrina, Catinca Catalin, Florica Catui etc)