De Citit : Editoriale

Buna seara stimati telespectatori

| 15 martie

Buna seara stimati papagali

Stire primordiala: „postul nostru TV a fost lider de piata in ziua de… la ora… Puteti sa analizati diagramele atat de concludente care atesta ca noi – cei cu ciclamen – ii depasim cu un deget pe cei cu ocru. Ratingul nostru a iesit in frunte aseara…“. Vad ca mai nou cateva canale de televiziune – chipurile de top – hartuiesc publicul trambitand triumfator indicatorii acestia interni atat de interesanti. Dar publicul larg – stupoare – nu e deloc pasionat de asa ceva, acestea fiind cel mult date utile in interior, pe biroul managerului. N-am auzit-o niciodata pe vecina sa comenteze agitata: vai dom’le dar ce bataie a luat mimi tv de la vivi tv aseara pe tronsonul orar 20-22 – in timp ce-mi imprumuta niste zahar. Brun.
La coada la supermarket culmea, discutiile evita asa grozave stiri. Ca fara sa vrei mai prinzi crampeie de discutie si mi-ar fi zornait in timpane eventuale comentarii.
Nici chiar la petreceri prieteni de-o viata nu aduc in discutie vreo spectaculoasa infrangere de pe gazonul audientelor, nici nu hotaraste nimeni sa amendeze cu uitare din aceasta pricina postul tv invins. Nici un botez, la nici o intrunire de familie nu s-a comentat vreodata asta, oricat ar parea de ciudat.
La BBC, Rai sau TV5 de cate ori m-am uitat n-am vazut graficele de tip munti ascutiti falfaite ostentativ a lauda. Si-atunci de ce unii insista sa ne tortureze cu astfel de noutati laudative? Care nu miros a bine? Si care basca – sunt si plictisitoare pe langa ne­interesante si inutile. Nu ne ajung stirile atinse de violenta, pe care de asemenea nu le vrem? Cat de intesata de nimicuri ne vor astia viata? Uite-atata.
(E bine ca am raspunsul)