De Citit : Editoriale

Al treilea fost razboi mondial

| 30 august

Englezii, cercetatori istorici de data asta (scuze pentru paranteza dar tot ce misca dinspre regat e pe baza de cercetatori) s-au trezit cu desecretizarea unui document discurs prin care regina mama anunta supusii de inceperea celui de-al treilea razboi mondial. Gasiti povestea pe internet, eu zic s-o cititi, e plina de umor si lacrimi, tipic englezesc, o sa radeti ca la Mr. Bean.
Treaba se cam nasolea prin anii ’80 si baietii comunicatori s-au gandit ca e bine ca discursul sa fie pregatit in caz ca rachetele o luau razna si ieseau din ograzile americane si sovietice. Nu stiu cine mai apuca sa asculte “comunicatul important pentru tara“ dupa ce nuclearele explodau ca focurile de artificii. Uite ca razboiul rece s-a dezghetat demult din cauza incalzirii globale si a crizelor financiare. Acum conteaza doar conflictul economic, deflagratia financiara, cum fac eu sa te spintec pe propria ta piata si cum trag cat mai mult monopol pe turta mea. Alte vremuri, alt petrol, alt cost pe gramul de aur, alte realitati sociale, din alea media, cum e frumos sa zici si sa executi acum.
Oricum, batos, cursiv si cu de toate, ca saorma, discursul. Trebuia sa atinga la sentiment pe tot cetateanul impozitat, avea si din vorbele lui Churchill dar si din disperarea aia de somer englez optzecist. Daca mai baga DJ-ul regal si un pic de punk pe fundal totul ar fi sunat perfect. Era si altfel lumea pe atunci, mai modesta, mai cum le place politicienilor. Fara pretentii de clasa de mijloc, fara credite cu buletinul, fara smartphoane, fara fite eco si alte realitati cibernetice ale timpului nostru. E buna si desecretizarea asta la ceva, din punct de vedere tehnic nu mai inseamna nimic, doar istoricii se excita, pentru electorat trecutul nu exista, eventual doar mai razi de el cateodata, ca la stand-up. La bere, cetateni!