De Citit : Editoriale

De toate pentru toti

| 03 mai

3 romane romanesti
Tatiana Niculescu Bran, Noptile Patriarhului, Editura Polirom.
Un roman inspirat din viata Patriarhului Teoctist, bazat pe speculatiile din presa vremii referitoare la acesta. Autoarea aduce in plus o teorie a conspiratiei privind moartea lui Teoctist, de care serviciile secrete ar fi vinovate si nu numai ele. Ziarista de profesie, Tatiana Niculescu Bran stie sa aranjeze perfect intamplarile mai mult sau mai putin reale, astfel incat cititorul sa nu se plictiseasca, ceea ce nu-i de colea.
Ana Maria Sandu, Omoara-ma!, Editura Polirom.
Dupa ce bea bere cu prietenii, in drum spre casa, usor cherchelit, Vali da peste o tipa ciudata si cam isterica. O duce la el si afla ca domnisoara in cauza tocmai comisese o crima, omorase o femeie in varsta, in casa careia locuia. A doua zi, dimineata, Ramona, asta-i tanara despre care va zisei, se preda politiei. Din arestul preventiv ii trimite lui Vali o lunga si destul de incalcita scrisoare in care ii explica de ce a ajuns la crima. Un roman care pe mine m-a cam plictisit.
Felix Nicolau, Pe mana femeilor, Editura Cartea Romaneasca.
Intr-o notita de la inceputul cartii, care este un „roman decapotabil“ (?) autorul face urmatoarea precizare: „Pe mana femeilor este un hiperroman ce ii ofera cititorului posibilitatea de a incepe lectura din orice punct al cartii“. Eu, om normal, am citit primul capitol, dupa care am hotarat sa aman lectura pana cand voi fi intr-o dispozitie mai ludica.