De Citit : Cărți

Carti citite candva

| 12 aprilie

Carti vechi, carti noi
Din cand in cand apar carti pe care le-am citit acum 30 – 40 de ani. Aparitia lor in limba romana reprezenta o adevarata sarbatoare pentru toata lumea, fiindca aduceau cu ele o portie de aer proaspat din mult blamatul Occident.
Iata doua dintre ele:
Irving Stone, Bucuria vietii, Editura Polirom, traducere din limba engleza de Liana Dobrescu si Geo Dumitrescu. Aceasta biografie, deloc romantata, a unui pictor genial, e vorba de Vincent Van Gogh, a aparut, in aceeasi traducere, in anul 1962. Intrebarea fireasca pe care si-au pus-o cititorii de atunci, care nu scapasera inca de realismul socialist, a fost: de ce comunistii considera ca e o carte demna de a vedea lumina tiparului? Raspunsul e simplu: Van Gogh (1853 – 1890) a trait in mizerie si de aceasta mizerie era vinovata societatea capitalista. Problema e ca pictorul a trait in mizerie fiindca asa a avut el chef. Provenea dintr-o familie foarte bogata, unchii lui fiind negustori de arta prosperi, cu magazine raspandite prin toate orasele importante ale Europei. Van Gogh a inceput prin a lucra la filiala din Londra, dar s-a plictisit sa vanda tablouri si s-a hotarat sa se apuce de pictura si de saracie.
Truman Capote, Cu sange rece, Editura Polirom, traducere din limba engleza de Constantin Popescu. Romanul care l-a facut celebru pe Capote a aparut in romaneste in 1968, intr-un tiraj urias, 70 175 de exemplare. Cititorii de azi vor descoperi lesne ce i-a indemnat pe comunisti sa publice aceasta carte de o rara violenta.
***
Click pentru alte noutati editoriale.