Locuri : Muzee

Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie, una dintre institutiile de marca ale municipiului nostru, se gaseste in Palatul Culturii, in aripa dinspre Piata Trandafirilor; aici este expozitia de baza, la etajul al doilea al cladirii, unde in cinci sali functio¬neaza expozitia intitulata „Vestigii arheologice ale judetului Mures”, cuprinzand rezultatul muncii arheolo¬gilor mureseni din sec. XX.
Unul dintre primii arheologi, Aurel Filimon, este si intemeietorul Muzeului, organizand aici, in 1934, prima expozitie de piese arheologice, alaturi de obiecte de arta populara. Sectia de arheologie isi continua traditia in contempo¬raneitate, intr-un dialog al generatiilor si, in acest sens, colectivul tanar de cercetatori a organizat in Sala „Maris” de la subsolul Palatului Culturii expozitia „Vestigii arheologice din anul 2004”, bazata pe cele mai recente sapaturi. Este una dintre sectiile acestei institutii de cultura, pentru ca Muzeul de Istorie are un patrimoniu complex din piese pretioase; alaturi de arheologi, isi desfasoara activitatea cercetatori medievisti, muzeografi de istorie moderna contemporana, care, prin expozitiile periodice organizate, valorifica acest patrimoniu muzeal.
Depozitele muzeului se gasesc tot in Palatul Culturii, la etajul trei si sunt organizate pe colectii: documente, colectii de numismatica, de stiinta si tehnica, de istorie ca: memorialele, fotografii vechi, arme, uniforme. Mai sunt obiecte de arta decorativa apartinand diferitelor centre mestesugaresti sau unor marci de referinta, faianta, portelanuri, sticla, care sunt valorificate periodic prin expozitii. Dintre aceste expozitii s-au remarcat „Timpul si instrumentele sale de masura”, „Breslele evului mediu”, „Istoria imnului”, „Personalitatile Marii Uniri”, „Cimitire romanesti”. Pentru implinirea acestor manifestari, un colectiv auxiliar compus din: conserva¬tori, laboranti, restauratori, suprave¬ghetori, alaturi de cei de la serviciul financiar, face aceasta institutie sa-si respecte pulsul inimii, pentru ca, din punct de vedere al spatiului, este cea mai vitregita institutie culturala a municipiului.