De Citit : Știri

Violoncelistul Andrei Ionita reprezinta Romania la Festivalul International de Muzica Olympus

| 27 mai

Andrei Ioniţă, unul dintre cei mai talentaţi tineri violoncelişti ai României şi ai Europei, va participa în data de 27 mai la renumitul Festival Internaţional de Muzică Olympus, ediţia a XIX-a, care are loc în perioada 22 mai – 1 iunie la St. Petersburg, Rusia, unde va interpreta variaţiunile Rococo de P.I. Ceaikovski, alături de orchestra sinfonică din Sankt Petersburg[1]. Invitaţia la festival a venit ca urmare a câştigării în anul 2013 a premiului I la concursul internaţional "Aram Hachaturian" din Erevan, Armenia.
Născut în 1994, Andrei Ioniță a început să studieze mai întâi pianul, la vârsta de 5 ani și, patru ani mai târziu, și violoncelul. A absolvit Școala de Muzică și Arte Plastice nr. 1 „Iosif Sava” din București, la clasa de violoncel a prof. Ani-Marie Paladi şi, din 2007, a câştigat o serie de concursuri importante precum: Premiul I la Concursul Internațional „David Popper” (Várpalota/Ungaria, 2009); Premiul I la Concursul Internațional „J. J. Dotzauer” (Dresda/Germania, 2009); Premiul I la Concursul Internațional „Vatelot — Rampal” (Paris, 2007); Premiul „Landgraf de Hesse 2012”.
La evenimentul din 27 mai din cadrul Festivalului Musical Olympus vor mai concerta alături de Orchestra Filarmonicii din St. Petersburg şi alţi tineri solişti, laureaţi ai unor concursuri internaţionale de mare prestigiu: violonista Bomsori Kim, câştigătoarea premiului II la concursul internaţional ARD, ediţia 2013 şi pianistul Boris Giltburg, câştigător al premiului I la concursul internaţional "Regina Elisabeta", ediţia 2013. Concertul are loc sub bagheta dirijorului Kah Chun Wong, câştigătorul Marelui Premiu al Concursului Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti, ediţia 2013, organizat de Asociaţia ELITE ART Club UNESCO[2].

Asociaţia ELITE ART Club UNESCO are drept scop promovarea valorilor culturii contemporane româneşti în ţară şi străinătate[3] şi l-a sustinut pe Andrei Ionita încă de la debutul său muzical, dupa cum afirmă şi talentatul artist: „Aş dori să le multumesc ELITE ART Club UNESCO pentru susţinerea oferită până acum în dezvoltarea mea muzicală şi pentru implicarea mea în proiecte pentru concertele Proms of Delight Christmas Edition, ce au avut loc pe scena Ateneului Român. De asemenea, ELITE ART Club UNESCO şi Ella Traveland m-au sprijinit în participarea în anul 2013 la concursul internaţional "Aram Hachaturian" din Erevan, Armenia, competiţie ce mi-a deschis deja multe porţi în lumea muzicală internaţională.”

Programul complet al festivalului este disponibil la http://www.musicalolympus.ru/en/festival/festival_2014/

Festivalul Classics for Pleasure – Centrul de Excelenţă în Operă (www.classicsforpleasure.ro) – un eveniment de înaltă ţinută (cu 3 ediţii la activ) care a adus în atenţia publicului muzica cultă – pornind de la muzica de operă pentru copii, până la muzica clasică germană şi italiană, continuând cu uverturi şi arii celebre din opere, muzicaluri sau muzică de film, sub interpretarea magistrală a celor mai buni artişti ai momentului, din ţară şi din străinătate. O scurtă broşură de prezentare şi un film sunt disponibile la
http://www.classicsforpleasure.ro/prezentare-2013/Main.php?MagID=1&MagNo=2
şi

Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti (www.bucharestcompetition.ro) – cu o dezvoltare exponenţială (în cele 4 ediţii), al cărui prim câştigător a fost dirijorul sibian Gabriel Bebeşelea şi care, in 2014, va fi afiliat Concursului Internaţional George Enescu. Un scurt film de promovare este disponibil la http://www.youtube.com/watch?v=9pkQwFaCEI8