De Citit : Știri

Vino si incearca deliciile Iberice la LIDL – Saptamana Iberica

| 30 iulie

Spania este una dintre principalele destinaţii turistice ale lumii, cu multe locuri frumoase, care merită vizitate.
Aici se găsesc numeroase sate istorice şi oraşe renumite, cele mai importante fiind Madrid şi Barcelona – două dintre cele mai vizitate oraşe din Europa. Ambele destinaţii se remarcă prin atracţiile lor turistice, în care rafinamentul specific Spaniei se poate regăsi în domenii precum comerţ, educaţie, distracţie, media, modă, ştiinţă sau sport. Spania se afirmă prin artă şi prin muzeele sale prestigioase precum Golden Triangle of Art, Prado, Thyssen Bornemisza, Reina Sofia, etc
În Portugalia poţi să profiţi de infinitele modalităţi de relaxare. Aici vei găsi un tărâm cu staţiuni de odihnă şi cu cartiere medievale prin care poţi să hoinăreşti de dimineaţa până seara. Alege ca destinaţii oraşele Lisabona, Porto, Braga sau Coimbra. Când vine vorba de vacanţe sportive, Portugalia este una dintre primele destinaţii pentru golf din Europa, dar şi pentru alte competiţii, precum cele de pescuit, călărit şi surfing. Alte lucruri pe care nu trebuie să le ratezi sunt târgurile, unde tradiţia şi muzica populară s-au păstrat de secole, vinurile porto sau cinele cu produse din peşte, ce fac din Portugalia o ţară care te îmbie să o descoperi.
Dans şi muzică
Spania passo-doble şi flamenco
Portugalia fado
Din luptele matadorilor cu taurii, care deveniseră o adevarată artă datorită mişcărilor calculate, a luat naştere un dans special denumit „passo-doble”. Acest dans frumos simbolizează renumitele coride, el reprezentându-l pe matador, iar ea pe capa. Coregrafia acestuia redă mişcările expresive şi elegante ale matadorilor în lupta cu taurul. Un alt stil de dans specific spaniol este faimosul flamenco, un dans legat de o poveste istorică reală..În timpul creştinizării populaţiei de către Regele Carlos I, foarte mulţi spanioli ascunşi pe teritoriul Andaluziei şi-au cântat suferinţele în diferite acorduri muzicale şi astfel a luat naştere un stil de dans şi muzică autentic, cu incărcătură mare, cunoscut astăzi sub numele de flamenco.
Regăsim în Portugalia un simbol al identităţii naţionale şi culturale – Fado (soartă în limba portugheză) este o sinteză artistică unică a genurilor locale de muzică şi dans, a influenţelor muzicale afro-braziliene, a cadenţelor maure şi a stilurilor muzicale urbane, datând din secolul al XIX-lea. Guitarra portuguesa care acompaniază fadista este o lăută în formă de pară, cu douăsprezece coarde, şi care scoate un sunet melodios ca o invocaţie a destinului potrivnic, ce trezeşte sentimente puternice de amor şi saudade (dor). Este o muzică de stare care-şi propune să emoţioneze şi să dea glas sentimentelor şi pasiunilor, este o muzică pentru voce şi chitară, capabilă să exprime profunzimea trăirilor muzicienilor.