De Citit : Știri

Un week-end special pentru cei mici la NCRR

| 28 ianuarie

Sambata si duminica copii sunt asteptati la NCRR pentru doua povesti fanstastice ale unor fetite ambitioase si curajoase: Calatoria lui Chihiro si Printesa Soarelui.
Calatoria lui Chihiro, care a castigat Oscarul in 2003 pentru Cel mai bun film de animatie, ne povesteste aventurile unei fetite ambitioase de 10 ani, ajunsa in Lumea Spiritelor, o lume cu scene de basm, locuita de zei antici si fiinte magice, peste care domneste vrajitoarea Yubaba. Regia filmului este semnata de Hayao Miyazaki – recunoscut mai ales pentru povestile minunate ale Printesei Mononoke, Vecinul meu Totoro si Ponyo.

Printesa Soarelui, de Philippe Leclerc, ne prezinta povestea unei printese fermecatoare, Akhesa, in varsta de doar 14 ani, care nici nu se gandeste ca la un moment dat va domni peste intregul Egipt antic. Impetuoasa adolescenta se razvrateste impotriva tatalui sau, faraonul Akhenaton, refuzand sa traiasca inchisa in palatul regal. Akhesa fuge, ajutata de printul Thut, in cautarea mamei ei, celebra Nefertiti. Cei doi copii vor infrunta o multime de pericole inainte de a-si implini destinul exemplar.
Cineclubul Luni de Film il are din nou ca invitat special pe regizorul Nae Caranfil, alaturi de actorul Mircea Diaconu. Luni, 31 ianuarie, va invitam la proiectia filmului Asfalt Tango, un road movie tragicomic, premiat de Uniunea Cineastilor din Romania pentru regie, rol secundar masculin (Constantin Cotimanis si George Calinescu) si montaj (Mircea Ciocaltei).
Miercuri este zi de documentare. De aceasta data va invitam la un film celebru Secretara lui Hitler, a carui regie este semnata de André Heller si de Othmar Schmiderer. Filmul este un montaj de secvente al unui interviu din 2002 cu Traudl Junge, cea mai tanara dintre secretarele Fuhrer-ului.
Documentarul realizat de Andrei Ujica din peste 1000 de ore de imagini din Arhiva Nationala de Filme si Televiziunea Romana, Autobiografia lui Nicolae Ceausescu, revine in program sambata, 29 ianuarie.
Tot atunci va asteptam la comedia muzicala poloneza propusa pentru Premiile Oscar in 2010 Tot ce imi place, de Jacek Borcuch; povestea unei iubiri si a unei formatii de punk-rock care se nasc in toiul grevelor generale din Polonia anilor ’80.
Lourdes este filmul care i-a adus regizoarei Jessica Hausner 6 premii la Festivalurile de la Venetia, Viena si Varsovia, iar actritei Sylvie Testud, premiul pentru Cea mai buna actrita oferit de Academia Europeana de Film.
Contesa insangerata prezinta legenda contesei Erzebet Bathory, avand o ditributie remarcabila: William Hurt, Julie Delpy (scenarista, regizoare si interpreta rolului titular), Daniel Brühl si actrita romanca Anamaria Marinca, cunoscuta mai ales pentru rolul din 4 luni, 3 saptamani si 2 zile, regizat de Cristian Mungiu.
Va asteptam in continuare la filmul despre momentul cand a aparut Facebook, cel mai revolutionar fenomen informatic de socializare de la inceputul acestui nou secol: Reteaua de socializare, de David Fincher, marele castigator de anul acesta la Globurile de Aur.
***
Click pentru cele mai recente stiri.