De Citit : Știri

Un „Fazan” modern, la Teatrul Nottara

| 05 mai

Vineri, 8 mai 2015, ora 19:00 şi duminică, 17 mai ora 19:00, la Teatrul Nottara, Sala Horia Lovinescu, are loc premiera pentru presă a spectacolului Fazanul de Georges Feydeau (traducerea: Doru Mareş), în regia lui Alexandru Mâzgăreanu, decorul realizat de Ştefan Caragiu, costumele semnate de Alexandra Mâzgăreanu şi muzica lui Alexandru Suciu.
După spumoasa comedie Puricele, jucată cu mare succes la începutul anilor ’90 pe scena de la Nottara, Georges Feydeau, considerat părintele rebel al farsei pure şi unul dintre cei mai importanţi dramaturgi francezi, revine în teatrul de pe Bulevardul Magheru, de astă dată cu piesa Fazanul.
Spectacolul abordează tema atât de cunoscută a păcălitorului păcălit, într-o montare plină de vitalitate, în care umorul ingenios este protagonist, iar moravurile sunt tratate cu subtilitate cinică. Din distribuţie fac parte: Gabriel Răuță, Şerban Gomoi, Cătălin Babliuc, Sorina Ştefănescu, Laura Vasiliu, Raluca Gheorghiu, Diana Roman, Ion Haiduc, Crenguţa Hariton, Ioana Calotă, Alexandru Suciu, Alexandru Mike Gheorghiu, Liviu Chiţu.
Încurcături de tot fel, replici alerte, personaje surprinzătoare, evenimente neaşteptate şi o viziune critică, dar plină de haz, asupra relaţiilor umane din toate timpurile sunt principalele ingrediente din reţeta de succes a acestei comedii bulevardiere. Cuceritorul (fără portofoliu) Pontagnac încearcă să o farmece pe Lucienne, soţia celui mai bun prieten al său, Vatelin. Însă aparenţele îşi fac jocul lor de oglinzi, iar capul de familie se dovedeşte a fi mult mai „rătăcitor” decât lăudărosul Pontagnac…
„Cred că o comedie de calitate presupune un mecanism bine pus la punct și asta, mai ales, atunci când e vorba despre un text bulevardier. Aceasta a fost miza noastră (a mea și a întregii echipe) și tind să cred că, în mare, ne-a ieșit. Pe lângă povestea hazlie și plină de încurcături, decorul, costumele, muzica și interpretarea actorilor creează un tot care, atunci când se pune în mișcare, are ca rezultat râsul spontan şi inteligent” afirmă regizorul Alexandru Mâzgăreanu.