De Citit : Știri

Tribut lui Rabindranath Tagore la TNB

| 15 februarie

Asociatia Culturala Romano – Indiana, in colaborare cu Teatrul National si cu Ambasada Indiei va invita la celebrarea marelui poet indian Rabindranath Tagore, in anul in care se aniverseaza 150 de ani de la nasterea sa. Sub titlul Tribut lui Tagore – Shraddhanjali, marti, 22 februarie, incepand cu ora 12.00, in foaierul Salii mari a Teatrului National se va desfasura un scurt spectacol omagial sustinut de un grup de dansatoare din grupul Natyanova (India).

La acest eveniment va lua parte E.S. Debashish Chakravarti, ambasadorul Indiei la Bucuresti.

Alegerea Teatrului National pentru desfasurarea acestui omagiu are valoare simbolica, deoarece marele poet indian a sustinut in 1926 o conferinta in aceasta institutie romaneasca, cu ocazia scurtei sale treceri prin tara noastra. In amintirea acestui eveniment, in foaierul Salii Mari a teatrului a fost amplasat un bust al lui Rabindranath Tagore.

Din grupul Natyanova fac parte: Priyadarshini Ghosh (Shome), director artistic, Mohana Iyer – director asociat, Kajal Hazra, Chandreyee Sengupta, Paulomi Mukherjee, Pinki Mondal, Rajendra Panchal. Spectacolul se inspira din Meghaduta / Norul vestitor de Kalidasa, Gitagovinda / Cantecul Vacarului de Jayadeva, Gitanjali / Cantare jertfei de Tagore si Luceafarul de Eminescu.

Priyadarshini Shome si „Natyanova" in Romania

Intre 21 – 23 februarie 2011, grupul de dans indian contemporan (clasic) „Natyanova", condus de Priyadarshini Shome (Calcutta, India), va efectua un turneu in Romania (Bucuresti, Targoviste), extinzandu-si participarea la cea de-a 17-a editie a Festivalului International de Iarna de la Sarajevo.

Natyanova a pregatit si un spectacol special pentru Romania bazat pe Meghaduta / Norul Vestitor de Kalidasa, Gitagovinda / Cantecul Vacarului de Jayadeva si Gitanjali / Cantarea Jertfei de Rabindranath Tagore. In semn de bun-venit, Victor Beliciu, directorul trupei de muzica clasica indiana „Turya", va interpreta la sitar „Bhairava".

Priyadarshini Shome si-a extins orizonturile, de la performera solist de Mohini Attam la dansul contemporan, folosind bazele traditiilor dansului indian, tehnicile artelor martiale indiene si unele principii ale yoga. Ea amalgameaza acestea cu instruirea sa in unele tehnici ale dansului modern, in special improvizatia si contactul improvizat, pentru a explora miscari noi de dans, pentru a forma un gen care sa aiba aspect contemporan, tratand probleme relevante ale lumii de azi.