De Citit : Știri

Purificare, o noua premiera la TNB

| 23 mai

Recent a iesit la rampa o noua premiera la Teatrul National I.L Caragiale TNB Bucuresti, spectacolul de teatru Purificare al autorului ceh Petr Zelenka (text desemnat drept Cea mai buna piesa a anului la Alfred Radok Awards 2010, Cehia), in regia lui Alexandru Mazgareanu.
Din distributie fac parte: Adrian Titieni, Medeea Marinescu, Afrodita Androne, Vitalie Bichir, Brandusa Mircea, Armand Calota, Lamia Beligan, etc.
Primele reprezentatii au loc in zilele de 2 si 3 iunie, la ora 19.00, Sala Atelier a TNB. Reprezentatia din 3 iunie va avea loc in prezenta autorului Petr Zelenka. Acesta va veni la Bucuresti special pentru a viziona spectacolul Teatrului National.
Piesa este un text sensibil, grav si ironic, ce vorbeste despre indiferenta, ratarea comunicarii, despre insingurarea omului contemporan, blocat in granitele formale ale unei societati zgomotoase, cu sensuri si valori rasturnate.
Petr Zelenka este una dintre cele mai proeminente figuri ale noii dramaturgii din Cehia. Traduse si montate in mai multe limbi, piesele lui pun in discutie o problematica actuala profunda: singuratate, teama, fixatie, altruism, dragoste si obisnuinta, intr-o permanenta asteptare a salvarii omului.

Il invidiez pe Zelenka, ii invidiez pe cehi pentru puterea lor de a rade in fiecare zi, spargand astfel baloanele de sapun ale mandriei, egoismului si ale discursului moralizator. (Elzbieta Konieczna, www.cracow.pl)

Zelenka schimba perspectivele cu multa indrazneala: nu cauta justificari pentru eroul lui. Doar prezinta faptul ca, in lumea mijloacelor de comunicare ce exploateaza intimitatea, unde totul este de vanzare, unde justitia ajuta la atingerea unor scopuri dintre cele mai josnice, cazul ce prezinta violarea unui pusti apare ca simplu element al acelei realitati. (Justyna Nowicka, Rzeczpospolita)