De Citit : Știri

O comedie savuroasa deschide TIFF 2011

| 21 martie

In mai putin de 3 luni, la Cluj-Napoca, va debuta cea de-a zecea editie a Festivalului International de Film Transilvania, o editie ce se anunta a fi extrem de ofertanta pentru publicul cinefil.
Daca in 2010, clujenii erau rasfatati in deschiderea TIFF cu Soul Kitchen (r. Fatih Akin), in acest an, o alta comedie de senzatie va da startul celui mai important eveniment cinematografic din Romania: Potiche.
Scris si regizat de Francois Ozon, unul dintre cei mai apreciati regizori francezi ai momentului, filmul este o adaptare a celebrei piese cu acelasi nume, realizata de Pierre Barillet si Jean-Pierre Grédy, si a avut premiera mondiala in competitia Festivalului de la Venetia din 2010. O satira sociala cum nu se poate mai actuala in conditiile de criza economica prin care trece lumea. Actiunea se concentreaza in jurul lui Robert Pujol, seful tiranic al unei fabrici de umbrele pe care a mostenit-o de la socrul lui. Conditiile inumane de munca determina angajatii fabricii sa initieze o greva, in urma careia Robert este luat prizonier. Salvarea vine din partea sotiei acestuia, Suzanne, care apeleaza la ajutorul fostului ei iubit si actual primar al orasului, pentru a-l elibera pe ostatic si pentru a pune capat protestului. In cele din urma, Suzanne va prelua conducerea fabricii reusind sa redreseze o afacere falimentara, spre surprinderea sotului care nu e dispus sa renunte la statutul de director al fabricii. Francois Ozon aduce pe marile ecrane o distributie impresionanta, ce reuneste cele mai importante nume din cinematografia franceza: Catherine Deneuve, rasplatita cu Premiul pentru Intreaga Activitate la TIFF 2008, Gérard Depardieu sau Fabrice Luchini.
Sectiunile traditionale ale festivalului, atat de populare in randul publicului, precum Competitie, Supernova, Shadows/Umbre, Fara limita, Ce se intampla documentarule?, 3×3, Focus, Ziua HBO sau Ziua Maghiara vor fi prezente si in acest an.
Acestora li se adauga o serie de sectiuni speciale, precum Wasted Youth, alcatuita din filme care realizeaza portrete ale vietii de adolescent, de cele mai multe irosita sau afectata de constrangeri sociale, tehnologie sau tentatii de toate felurile si Back to TIFF, ce reuneste cele mai recente productii ale regizorilor premiati in editiile precedente ale festivalului.
Cinefilii vor putea viziona in cadrul Wasted Youth filmul soc-al sectiunii Panorama din cadrul Festivalului de la Berlin, Gandu (r. Q-Kaushik Mukherjee), povestea unui tanar ale carui frustrari si probleme il determina sa caute refugiul intr-o lume dominata de rap, pornografie si droguri.
Highlight-ul sectiunii Back to TIFF va fi in mod cert comedia Cousinhood, al treilea film al regizorului spaniol Daniel Sánchez Arévalo, dupa Albastru inchis aproape negru si Grasii, prezente in competitia TIFF in editiile precedente si ambele recompensate cu Premiul Publicului.
Zilele Filmului Romanesc se anunta si ele foarte pline din punct de vedere al productiilor autohtone si al evenimentelor speciale. Astfel, la zece ani de la aparitia Noului Val de cineasti romani, publicul se va putea bucura de o proiectie cu totul speciala, a unui film perceput ca un moment cheie pentru cinematografia romaneasca Marfa si banii – debutul lui Cristi Puiu. De asemenea, in cadrul ZFR va fi lansat cel de-al doilea numar al revistei AperiTIFF, editia glossy in limba engleza a publicatiei festivalului, realizata in parteneriat cu Institutul Cultural Roman din New York, si dedicata atat actualitatii cinematografice din 2011, cat si aniversarii celor 10 ani de la aparitia Noului Cinema Romanesc.
Programul de Educatie Media si Cinematografica – EducaTIFF, lansat la editia 2009 a festivalului, continua si in acest an. Astfel, organizatorii isi respecta obiectivul de a apropia de cinema tanara si foarte tanara generatie de spectatori. O serie de filme grupate pe categorii de varsta, selectionate de profesionisti in domeniu, vor fi proiectate in cadrul acestui program, pe baza lor fiind initiate discutii si teme de dezbateri ample intre elevi, profesori si realizatorii prezenti la festival.
Cea de-a zecea editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc in perioada 3-12 iunie, la Cluj-Napoca si intre 15 si 19 iunie, la Sibiu.
Peste 300 de filme au fost inscrise in acest an la Festivalul din Cluj.
Recent, TIFF a fost acreditat de Federatia Internationala a Asociatiilor Producatorilor de Film (FIAPF). Click pentru detalii.
***
Click pentru cele mai recente stiri.