De Citit : Știri

Manusi rosii de Radu Gabrea – din 5 mai pe marile ecrane

| 02 mai

Cinefilii se pot bucura in aceasta primavara de nou film romanesc de succes international, un lungmetraj semnat de regizorul Radu Gabrea, Manusi rosii. Filmul este o adaptare a best-seller-ului cu acelasi nume al scriitorului Eginald Schlattner, si prezinta ancheta la care a fost supus tanarul student sas Felix Goldschmidt, victima a campaniei masive de arestari dezlantuita de „Securitatea romana” in anii ce au urmat revolutiei din 1956, din Ungaria.

"Manusi rosii este un film despre tortura psihica. S-au facut cateva filme despre suferintele oamenilor in inchisoare, s-a scris in orice caz mult. “Inchisorile mele”, cartea lui Ioanid, este numai una din cartile de referinta. S-au folosit toate formele de tortura pentru a sfarama si ultima tentativa de rezistenta a individului prins in clestele uriasei masini represive a inchisorilor comuniste. Filmul insa, in afara de «documentarele» televiziunii, despre «memorialul durerii», nu a coborat pana acum niciodata in adancurile relatiei dintre anchetat si anchetator, cu toate surprinzatoarele ei meandre. Niciodata, dupa stiinta mea, n-a existat o cronica aproape exacta, minutioasa, detailata pana la penibil, a modului in care, pe modelul unei exorcizari, pe modelul psihologic al inchizitiei catolice, de trista amintire, regimul comunist si aparatul lui represiv au reusit sa construiasca mii de cazuri «penale», care i-au ajutat sa realizeze in mod «legal», distrugerea unei parti a societatii romanesti , aici, a unor membri ai comunitatii sasesti", a declarat regizorul Radu Gabrea.
Filmarile s-au desfasurat la Bucuresti si Sibiu in primavara anului 2009 pe parcursul a 36 de zile. Bugetul alocat productiei s-a situat in jurul sumei de 750.000 de euro.
Rolul principal este jucat de Alexandru Mihaescu, in distributia peliculei regasindu-se si Andi Vasluianu, Udo Schenk, Marcel Iures, Mircea Rusu, Dan Astilean, Ion Grosu, Victoria Cocias si Ioana Iacob.
In Romania, filmul a fost prezentat in cadrul Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) – Cluj si Sibiu, Festivalul International al Producatorilor de Film Independenti (IPIFF) – Mamaia, Noaptea Alba a Filmului Romanesc – Bucuresti.
Pe plan international, filmul a fost aratat la Sao Paolo International Film Festival – Sao Paolo, Brazilia, The Northern Film Festival – Leeuwarden, Olanda si Saturno Interantional Film Festival – Italia – unde Alexandru Mihaescu a fost recompensat cu premiul pentru Cel mai bun actor.
Filmul va fi lansat in data de 5 mai, in Bucuresti, la Cinema Patria si va rula, in continuare la Cinema Scala si Cinema Union, incepand din 6 mai, precum si in Cluj (Cinema Florin Piersic, din 6 mai), Sibiu (Cinema Arta, din 6 mai), Tg. Mures (Cinema Arta, din 13 mai), Iasi (Cinema Victoria, din 20 mai), Medias (Cinema Mediensis, din 8 mai) dar si in reteaua cinematografelor Cityplex din Bucuresti, Brasov si Constanta, incepand din data de 27 mai.
Click pentru detalii film, foto, trailer si program.
***
Click pentru cele mai recente stiri.