De Citit : Știri

Ion Besoiu – Premiul Gopo 2011 pentru Intreaga Cariera

| 14 martie

Unul dintre cei mai apreciati actori romani ai ultimelor decenii, Ion Besoiu, va fi recompensat cu Premiul Gopo pentru Intreaga Cariera in cadrul celei de-a cincea editii a Galei Premiilor Gopo, programate pe 28 martie la Bucuresti.
Click pentru detalii festival.
Unul dintre cele mai importante trofee din palmaresul Premiilor, acesta a fost acordat la editiile precedente altor trei actori emblematici pentru filmul romanesc: Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru si Jean Constantin.
Nascut pe 11 martie 1931 la Sibiu, Ion Besoiu a absolvit cursurile Academiei de Teatru si Muzica din orasul natal. Are o cariera impresionanta, ce se desfasoara pe parcursul a peste 50 de ani, perioada in care a incantat publicul cu roluri memorabile in peste 100 de productii cinematografice si TV precum si in piese de teatru.
Printre titlurile care l-au propulsat pe Ion Besoiu in randul celor mai talentati si iubiti actori romani ai generatiei sale se numara Furtuna (r. Andrei Blaier, Sinisa Ivetici); Neamul Soimarestilor (r. Mircea Dragan); Haiducii (r. Dinu Cocea); Rascoala (r. Mircea Muresan), recompensat la Cannes in 1966 cu Premiul pentru Debut; Mihai Viteazul (r. Sergiu Nicolaescu); Ciprian Porumbescu (r. Gheorghe Vitanidis), sau celebra serie Toate panzele sus (r. Mircea Muresan), in care are ca parteneri actori precum Ilarion Ciobanu si Jean Constantin.
Cariera lui Ion Besoiu in film cuprinde colaborari cu regizori importanti, precum Mircea Muresan, Mircea Dragan, Sergiu Nicolaescu, Mircea Daneliuc sau Gheorghe Vitanidis. Talentul si devotamentul marelui actor au fost rasplatite de-a lungul timpului cu un Premiu de Excelenta al Cinematografiei Romane (2002), precum si cu Premiul UNITER pentru intreaga activitate. De asemenea, in 2001, Ion Besoiu a fost declarat cetatean de onoare al orasului Sibiu.
Printre cele mai recente productii in care Ion Besoiu poate fi vazut se numara debutul regizoral al lui Fanny Ardant, Cenusa si sange, in care joaca alaturi de Olga Tudorache, dar si controversata pelicula a lui Bobby Paunescu, Francesca.
De asemenea, spectatorii romani se il vor putea revedea pe actor in mult asteptatul film regizat de Catalin Mitulescu, Loverboy, aflat, in prezent, in post-productie.
Click pentru Filmografie Ion Besoiu.
***
Click pentru cele mai recente stiri.