De Citit : Știri

Hello Kitty, marele castigator la Filmul de Piatra

| 09 ianuarie

Munte si filme scurte. Un public tanar, avid de o forma de arta inaccesibila si cvasi-inexistenta pana acum 3 ani, cel putin in Moldova. Editia 3.0 a festivalului anual Filmul de Piatra a ajuns la final si si-a desemnat castigatorii. Timp de 4 zile, spectatorii au umplut in fiecare dupa-amiaza pana noaptea tarziu singura sala din oras care a putut gazdui anul acesta evenimentul, cea de la Consiliul Judetean.
Ana Ularu, Andi Vasluianu, Irina Margareta Nistor, Aurelian Nica, Virgiliu Margineanu si Ticu Lacatusu au jurizat competitia care a adunat 55 de scurtmetraje romanesti in categoriile Fictiune, Animatie, Documentar, Experimental, Videoclip si Extrem. Premiile sunt oferite de ICR si insumeaza 5000 de euro.
Filmul castigator la Fictiune este “Hello Kitty” in regia lui Millo Simulov. Un grup de prieteni petrecareti, o excursie nebuna la mare si o imagine cum rar se vede in filmul romanesc au propulsat scurtmetrajul pe podium.
La animatie a castigat “The Scream”, realizat de Sebastian Cosor, un film ingenios inspirat de celebra pictura “Strigatul” a lui Edvard Munch.
La documentar laureatii sunt Dragos Dulea si Anda Puscas, realizatorii filmului “Stremt 89”, o abordare amuzanta a revolutiei din 1989.
Premiul pentru Cel mai bun film experimental a fost oferit filmului “Vlog 13” regizat de Badelita Alexandru Petru. Ce se intampla atunci cand parasesti aceasta lume si te intorci spre altceva? Exista altceva?
La Videoclip premiul a fost adjudecat de piesa “Moartea Boxelor” a trupei Suie Paparude. Clipul a fost realizat de Anton Groves si Adrian Aghenitei.
La Extrem a fost premiat Horia Marusca pentru filmul scurt “Mountain Biking”.
Premiul special oferit de ICR a mers la “Grand Hotel Italia” regizat de Rodi Cotenescu, iar premiul publicului la Dragos Dulea si Anda Puscas pentru “Stremt 89”.
Mentiuni speciale au primit si filmele “Maria si unchiul Giani” regizat de Ana-Maria Lemnaru, “Planet_RO2012” realizat de Csont Zsombor, Török Tihamér si videoclipul “Pasapoartele albastre” al trupei FurioSnails.
Noutatea festivalului este aceea ca selectia de filme este 100% din Romania si Republica Moldova. Un concept care promite sa scoata la lumina din ce in ce mai multe productii romanesti scurte, care sunt din ce in ce mai valoroase. Festivalul este initiat de regizorul Andrei Dascalescu.
Filmul de Piatra va reveni in cel mai pitoresc oras din Moldova la inceputul lui 2013. Pana atunci, raman aplauzele pentru castigatorii din 2012 si interesul viu si crescand al publicului tanar pentru filmul romanesc si pentru filmul scurt.