De Citit : Știri

Grand Cosmos gazduieste pentru prima oara in Romania expozitia “Planet Shark – Pradator sau Prada”

| 05 iunie

Prin intermediul unei experiențe hi-tech multisenzoriale, expoziția dărâmă miturile ce înconjoară fascinanta specie a rechinilor

București, 5 iunie 2014 – Până pe 15 septembrie 2014, Grand Cosmos, spaţiul expoziţional din Băneasa Shopping City, va găzdui în premieră în România expoziția „Planet Shark – Prădător sau Pradă”. Construită ca o incursiune multisenzorială de 45 de minute printr-o galerie captivantă, aceasta prezintă aspecte din viaţa rechinilor, de la evoluţie, anatomie și rolul lor vital în ecosistem, până la miturile care îi încojoară.
Gândită şi creată pentru a ajuta oamenii să conştientizeze importanţa şi rolul pe care rechinii îl joacă în ecosistemul nostru, expoziţia interactivă pune în lumină unele dintre cele mai neînţelese creaturi de pe Pământ. Amenințată de intervenția umană, această specie riscă să se transforme din prădător în pradă.
Știați că specia cea mai mică de rechin măsoară cât o mână, iar cel mai mare, cât un autobuz? Dar că acești prădători marini au apărut cu mult înaintea dinozaurilor? Știați că, zi de zi, în fiecare oră, sunt uciși 12000 de rechini în lume? Acestea sunt doar câteva dintre informațiile mai puțin cunoscute despre această specie, pe care „Planet Shark – Prădător sau Pradă” le scoate la iveală.
Incursiunea multisenzorială în misterioasa lume a prădătorilor oceanului prezintă, în prima parte, reproduceri de schelete în mărime naturală; „regele” expoziției este scheletul unui Mare Rechin Alb, cea mai mare specie existentă în prezent, creat pornind de la un specimen real. Alături de acesta, vizitatorii pot descoperi o colecţie extrem de rară de fosile, cu o vechime de până la 370 de milioane de ani, precum și maxilare și dinți ai unor exemplare reale. În același timp, vizitatorii vor putea afla informații detaliate despre anatomia și simțurile uimitoare ale rechinilor, modul de viață și strategiile lor de vânătoare. Exponatelor din zona anatomiei li se adaugă o colecție vastă de obiecte de protecție a scafandrilor, precum cuști, armuri sau dispozitive electronice.
În cadrul expoziției, vizitatorii vor putea afla mai multe despre rolul pe care mass-media l-a avut în crearea unei adevărate culturi a fricii față de rechini; printre cele mai spectaculoase exponate se numără mai multe elemente din recuzita folosită în filmul original „Fălci” din 1975. „Planet Shark – Prădător sau Pradă” înfățișează, de asemenea, povești reale despre întâlniri dintre rechini și oameni, cu scopul de a dărâma preconcepțiile legate de atacuri. În ultimele decenii, intervenția umană – de la poluarea mediului la vânătoarea excesivă – a făcut ca rechinii să se afle pe lista celor amenințate de dispariție. Astfel, „Planet Shark – Prădător sau Pradă” prezintă și eforturile de conservare a speciei, precum sistemele de urmărire prin satelit a anumitor exemplare.
Centrul expozițional Grand Cosmos este situat în aripa de nord a Băneasa Shopping City, în cadrul Galeriei Feeria. Alături de Grand Cinema & More și Grand Combo, acesta face parte din Grand Entertainment, divizia de leisure şi divertisment a Băneasa Developments.