De Citit : Știri

Festivalul NexT prezinta trei programe de exceptie

| 28 februarie

Festivalul NexT prezinta la cea de-a cincea editie, care va avea loc in perioada 6-10 aprilie, trei programe de exceptie: filme premiate la Festivalul International de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, Short Matters al Academiei Europene de Film (scurtmetrajele nominalizate la Oscarurile europene) si Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes.
Filme premiate la Festivalul International de la Clermont-Ferrand
Festivalul International de Film NexT adauga pe lista partenerilor prestigiosi numele celui mai important festival de scurtmetraj din lume: Festivalul International de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand.
Cu o traditie de peste 30 de ani, Festivalul International de la Clermont-Ferrand este cel mai mare eveniment de gen si al doilea festival din lume ca numar de spectatori, dupa Festivalul de la Cannes.
Anul acesta, NexT aduce la Bucuresti filmele castigatoare ale recentei editii a Festivalului de la Clermont-Ferrand, incheiate la sfarsitul lunii februarie, dar si titluri din palmaresul de anul trecut. Printre titlurile care vor fi prezentate se numara atat scurtmetrajul castigator al Marelei Premiu in 2010, Blue Sofa, regizat de trio-ul Giuseppe Baresi, Pippo Delbono, Lara Fremder, cat si filmul castigator al Marelui Premiu de anul acesta: Tremblay-en-France, regizat de Vincent Vizioz.
Festivalul de la Clermont-Ferrand va fi prezent la NexT nu numai printr-un program de filme premiate, cat si prin participarea lui Christian Guinot, personalitate marcanta din lumea cinematografiei si membru al juriului NexT 2011. Christian Guinot este unul din fondatorii Festivalului de la Clermont-Ferrand, iar in prezent este membru al comitetului de selectie nationala, internationala si selectioner al programelor speciale, precum: African Perspectives (1990-1998), Fantasy Retrospective (1997), Elvis Presley (1999), Alfred Hitchcock (2001), François Truffaut (2004), Christmas (2006), South Africa (2007), Dutch Retrospective (2009), Zombies, Vampires and other Undead (2010).
Short Matters al Academiei Europene de Film
Programul, inaugurat la editia NexT din 2010, va prezenta si anul acesta scurtmetrajele nominalizate la “Oscarurile europene”. Sectiunea cuprinde 14 titluri nominalizate la Premiul EFA in 2010 in cadrul a 14 festivaluri europene recunoscute pentru competitiile puternice de scurtmetraj. Programul va include si castigatorul Premiului Academiei Europene pentru Cel mai bun film de Scurtmetraj, drama Hanoi-Warsaw, regizata de Katarzyna Klimkiewicz. Filmul, o poveste despre calatoria plina de umilinta si violenta a unei imigrante vietnameze, a facut parte in 2010 din competitia NexT iar anul acesta spectatorii vor putea sa il vada sau revada la Bucuresti.
Filmele din programul Short Matters vor fi prezentate de o alta invitata de seama a festivalului NexT: Stefanie Roders, coordonatoarea sectiunii de scurtmetraj din cadrul Academiei Europene de Film.
Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes
Partenerul de traditie al festivalului NexT, prestigioasa sectiune Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes va aduce la Bucuresti scurtmetraje din cea mai recenta competitie a sa, printre care si premiatul film Berik (regia Daniel Joseph Borgman), o poveste despre intelegere si prietenie, plasata intr-un orasel din Kazahstan.
Acestea sunt doar cateva din programele puternice, de renume, cu care Festivalul International de Film NexT isi asteapta publicul cinefil la Cinema Scala si Cinema Elvira Popescu in Bucuresti si la care se vor adauga alte proiectii care cu siguranta vor trezi interesul spectatorilor.
Click pentru detalii festival si informatii bilete.
***
Click pentru cele mai recente stiri.