De Citit : Știri

Egiptul dezvaluie o camera mortuara intacta, veche de peste doua milenii si jumatate!

| 05 iunie

La inceputul lunii iunie 2014, Ministerul Antichitatilor din Egipt a anuntat descoperirea unei camere mortuare intacte, care adaposteste 9 sarcofage cu mumii din perioada tarzie a Egiptului antic (650-525 I. Hr.). Descoperirea a avut loc in sudul Aswanului, in situl Quebbet el-Hawa (cunoscut si sub numele de Mormantul printesei).
Unul dintre sarcofage, realizat din lemn si aflat in stare buna de conservare, contine mumia unui descendent nubian, dupa cum indica uneltele aflate alaturi de corpul imbalsamat. Incepand cu secolul al VIII-lea I. Hr., faraonii nubienii, supranumiti si ,,faraonii negri”, au preluat conducerea Egiptului, pana in anul 666 I.Hr., oferind stabilitate zonei.
Dr. Alejandro Jimmenez, profesor de istorie antica al Universitatii din Jaén, Spania, liderul echipei de cercetatori care au scos la lumina aceste artefacte, anunta ca descoperirea a fost realizata in cadrul misiunii asumate pentru acest sezon: documentarea cu privire la o mumie dezgropata anterior, cea a guvernatorului Elefantinei, Haka Ip al III-lea.
Totodata, printre ramasitele umane descoperite se afla si cele ale unei femei, numita „Ja wt Ankoket”, si ale fratelui vitreg al lui Haka Ip al III-lea, Sarenpot. Alaturi de mumia lui Sarenpot s-a gasit si figurina mortuara specifica acestei perioade socio-culturale a Egiptului antic, numita ushabti sau shawabti.
Autoritatea Egipteana de Turism (ETA) este o institutie guvernamentala responsabila cu oferirea de servicii turistilor straini care viziteaza Egiptul. ETA a fost infiintata in martie 1981, in subordinea Ministerului Egiptean al Turismului. Principalele obiective ETA sunt cresterea numarului de turisti in Egipt, prin promovarea trecutului antic al tarii si evolutia sa moderna, contribuind la depasirea obstacolelor in dezvoltarea traficului de turisti. www.facebook.com/egipt.undeincepetotul