De Citit : Știri

DONAU LOUNGE @ BOOKFEST

| 26 mai

Literatură şi cultură din tările dunărene

28 mai – 1 iunie 2014.
Bucureşti, ROMEXPO, Pavilionul C4
La iniţiativa Institutului Balassi – Collegium Hungaricum din Viena prezentăm proiectul DONAU LOUNGE, care aduce în centrul atenţiei conexiunile culturale din spaţiul dunărean, propunându-şi în mod evident consolidarea colaborării culturale dintre ţările dunărene. Această platformă de colaborare este cel mai important obiectiv al Clusterului Cultural Dunărean (Danube Cultural Cluster) de până acum, armonizat cu Strategia UE pentru Regiunea Dunării.
Conţinutul şi imaginea lounge-ului au un scop comun: mai mult dialog, mai multă toleranţă şi mai multă colaborare prin cultură în Regiunea Dunării!
Program zilnic BOOKFEST:
miercuri, 28 mai: 10.00-20.00
joi, 29 mai: 10.00-20.00
vineri, 30 mai: 10.00-21.00
sâmbătă, 31 mai: 10.00-21.00
duminică, 1 iunie: 10.00-20.00
Program:
Zilnic Dunărea – Amazonul Europei
Austria, documentar în două părţi, 2012, 2 x 51 min., VO engleză
Regia: Rita şi Michael SCHLAMBERGER (AT)
Stand Donau Lounge, Pav. C4
Dunărea – Amazonul Europei este un documentar în două părţi ce prezintă călătoria Dunării de la Munţii Pădurea Neagră până la Marea Neagră.
Partea întâi: De la Pădurea Neagră până la Marea Neagră
Partea a doua: Între revărsare şi îngheţ
Ţărmuri romantice, natură sălbatică, de parcă ar fi în stil baroc: greu te poţi desprinde de fascinaţia Dunării. Documentarul inovativ în două părţi al lui Rita şi Michael Schlamberger arată laturi necunoscute ale unui râu care formează un întreg continent. De-a lungul cursului Dunării, natura stăpâneşte peste vieţile oamenilor. Dunărea, trecând prin diferite peisaje şi zone climatice, îşi schimbă natura: vedem contrastul între pustiu şi cultură înaltă, acestea prezentţnd un amestec unic. În timp ce prima parte a documentarului oferă o imagine de ansamblu a cursului Dunării, partea a doua ne arată feţele extreme dintre revărsări şi îngheţ pe cursul apei.
miercuri, 28 mai
19.00-23.00 Noaptea Literaturii Europene
În inima unei zone pline de farmec din centrul Bucureştiului, 13 ţări europene vă dau întâlnire pentru a treia ediţie a Nopţii Literaturii Europene!
Şase locuri – Aiurart, Foişorul de Foc, Godot la Şcoală, Home Mătăsari, Modelier şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) – vor găzdui lecturi şi spectacole care vor pune în valoare diversitatea şi bogăţia literaturii europene. Cititori talentaţi vor prezenta fragmente literare traduse în limba română, iar organizatorii au prevăzut, de asemenea, întâlniri cu autori invitaţi şi lecturi bilingve, îndrumându-vă astfel să vă deplasaţi de la un loc la altul pentru a asista la cât mai multe lecturi.
www.facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene
joi, 29 mai
16.00 Discuţii literare despre Dunăre
Participă: DARVASI László (HU), Daniel BĂNULESCU (RO), MÉHES Márton (HU)
Discuţie moderată de Dan Mircea CIPARIU (RO)
Stand Donau Lounge, Pav. C4
Dunărea este poate cel mai reprezentativ simbol al culturii central- şi est-europene, al libertăţii, al aventurii, al descoperirilor, dar şi al graniţelor. Dunărea este un spaţiu public unde se întâlnesc culturi, o oglindă în care ne reflectă pe noi şi istoria noastră comună est-europeană, un fluviu mereu în mişcare. În cadrul masei rotunde literare invitaţii noştri vor călăuzii ascultătorii într-o lume aparte, prin intermediul unor scrieri despre Dunăre, vor povesti experienţe personale şi literare legate de acest fluviu. Vor vorbi despre Dunăre ca temă literară şi ca topos cultural.
DARVASI László este scriitor şi columnist maghiar. A obţinut numeroase premii şi distincţii artistice în Ungaria şi în străinătate, iar din anul 1995 piesele lui se joacă permanent pe scenele din Ungaria. Volumele lui au fost publicat în limbile cehă, franceză, olandeză, croată, germană, română, sârbă, slovenă şi turcă.
Daniel BĂNULESCU este scriitor şi poet român. Este licenţiat în inginerie, fără a fi profesat vreodată; a devenit cunoscut ca scriitor. Poeziile şi proza sa au apărut şi în traducere, în primul rând în limba germană şi engleză
Dr. MÉHES Márton a studiat germanistică şi lingvistică generală la Universitatea din Pécs. În perioada anilor 2001-2006 a lucrat ca referent cultural, iar din 2007 ca director adjunct la Collegium Hungaricum Berlin – institutul cultural al Ungariei. Din anul 2010 este directorul Collegium Hungaricum Viena. Este iniţiatorul şi fondatorul platformei Danube Cultural Cluster care are menirea să consolideze colaborarea culturală în regiunea Dunării şi iniţiatorul proiectului Donau Lounge
Dan Mircea CIPARIU este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revista “Arta” (revista Uniunii Artiştilor Plastici din România), “Cultura”, “Luceafărul”, “Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. Este editorul www.agentiadecarte.ro, spaţiu virtual în care sunt prezentate la zi evenimentele de carte şi artă.
18.00 Fair Wind. Însemnările unui călător
Austria, film documentar, 2013, 85 min., fără dialog
Regia: Bernadette WEIGEL (AT)
Cinematograful de Artă Bookfest, Pav. C1, balcon
„Când îţi dai seama că s-a terminat călătoria ta?” se întreabă Bernadette Weigel în documentarul Fair Wind. Însemnările unui călător. Călătoria ei o poartă pe un vapor pe Dunăre până în Bulgaria, continuând mai apoi cu trenul, feribotul sau cu microbusul prin România, Ucraina, Azerbaidjan şi Kazahstan. Pe parcursul acestei călătorii ea descoperă că esenţa mişcării prin lume constă mai degrabă în imersiune decât în progresie.
Documentarul a câştigat 4 premii la Diagonale, Festivalul Filmului Austriac în 2013:

Marele Premiu
Cea mai bună imagine
Cel mai bun montaj
Cel mai bun sound design

vineri, 30 mai
16.00 Strategia Dunăreană: regionalism şi sustenabilitate – masă rotundă
Participă: Peter LANGER (DE), Jutta SOMMERBAUER (AT), MÉHES Márton (HU), SZÁVICS Petra (RO), BARA Gyula (RO), Bogdan TRÂMBACIU (RO)
Moderator: Liviu MIHAIU (RO)
Scena Arena, Pav. C
Curs de apă transeuropean, Dunărea este depozitarul unor puternice legături de ordin cultural, economic sau social între ţările pe care le tranzitează. În contextul actual, caracterizat de schimbări frecvente în mediul economic, politic şi social, fluviul Dunărea reprezintă o premisă vitală de cooperare între ţările şi popoarele pe care le marchează. În 2011 Comisia Europeană a adoptat o Strategie pentru regiunea Dunării ca fiind un instrument ce permite adresarea şi rezolvarea mai facilă a problemelor din regiune ce nu ţin doar de spaţiul comunitar. Unul dintre principiile de bază ale strategiei este consolidarea legăturilor dintre diferitele politici regionale şi părţi implicate, precum şi utilizarea mai eficientă a fondurilor existente, atât la nivel comunitar, cât şi regional.

Peter LANGER este manager cultural german şi predă istoria culturii la Berlin, Ludwigsburg şi Ulm. De la începutul anilor 90 este preocupat de Dunăre, şi viaţa socială şi culturală a ţărilor dunărene. Din 1998 este conducătorul artistic al Festivalului Internaţional Dunărean, organizat la Ulm. Din anul 2002 conduce proiectul donau.büro.ulm, care are drept scop armonizarea activităţii politice, culturale şi ştiinţifice a spaţiului Europei Centrale şi de Est. În anul 2007, la iniţiativa sa a luat fiinţă Academia Europeană Dunărea din Ulm. Langer a fost purtător de cuvânt la adunarea constitutivă a consiliului oraşelor şi regiunilor dunărene, care a luat fiinţă în anul 2009 la Budapesta.

"Dacă m-am plictisit de Dunăre? (…) Îndrăgesc oamenii de acolo şi cred că acest lucru este definitoriu pentru mine. Am ajuns în stadiul în care dacă aud denumiri de oraşe precum Sulina, Tulcea sau Vidin, văd feţe cunoscute, am prieteni acolo, cu care lucrez de ani de zile împreună." Radio România Timişoara, interviu realizat de Raluca Nelepcu.

Jutta SOMMERBAUER este licenţiată în ştiinţe politice, istorie contemporană şi gender studies, a fost lector de limba germană la Universitatea Sfântul Chiril şi Metodiu (Veliko Tarnovo) din Bulgaria, apoi studentă la Centrul Media a Europei Centrale din Sofia, expert în comunicări interculturale şi al ONG-urilor bulgăreşti. În calitate de jurnalist independet a fost corespondentă în Bulgaria, iar din 2008 angajată la ziarului Die Presse din Viena. Ca autoare s-a focusat pe problemele sociale din Estul Europei, precum şi genul social.

Dr. MÉHES Márton a studiat germanistică şi lingvistică generală la Universitatea din Pécs. În perioada anilor 1997-2001 a predat lingvistică germană la universităţile din Budapesta şi Pécs, în anul 2005 obţinând titlul de doctor în ştiinţe lingvistice germane la Institutul de germanistică din cadrul Universităţii Eötvös Lóránt din Budapesta. În perioada anilor 2001-2006 a lucrat ca referent cultural, iar din 2007 ca director adjunct la Collegium Hungaricum Berlin – institutul cultural al Ungariei. Din anul 2007 a coordonat, în calitate de director artistic, proiectele programelor culturale ce urmeau să se desfăşoare la Pécs, capitala culturală europeană în anul 2010. În anul universitar 2008/09 a ocupat funcţia de cancelar al Universităţii Andrássy Gyula din Budapesta, o universitate cu predare în limba germană. Din anul 2010 este directorul Collegium Hungaricum Viena. Este iniţiatorul şi fondatorul platformei Danube Cultural Cluster care are menirea să consolideze colaborarea culturală în regiunea Dunării. Este membru a mai multor comisii internaţionale, precum grupul internaţional de lucru „Cultură şi turism” (PA 3) a Strategiei UE pentru Regiunea Dunări, curatoriumul Akademie Schloss Solitude din Stuttgart şi grupul de lucru al strategiei EUNIC Global.

Liviu MIHAIU (n. 1963) este jurnalist şi membru fondator al săptămânalului de moravuri grele „Caţavencu” şi este preşedintele organizaţiei neguvernamentale „Salvaţi Dunărea şi Delta”. A obţinut premiul „Ion Raţiu” pentru cel mai bun editorial în 1992 şi premiul Galei Societăţii Civile în 2005 şi 2006. Este iniţiatorul „Lanţului Uman în Jurul Parlamentului pentru Deconspirarea Securităţii” în 2003 şi iniţiatorul protestelor naţionale şi internaţionale în cazul Bâstroe-Delta Dunării.

17.00 Ramona TARKA (RO/AT): Märchen, Mythen & Musik: Donau / Poveşti, Mituri & Muzică: Dunărea
Lectură de poveşti din spaţiul dunărean în prezenţa autoarei şi workshop pentru copii moderat de OLASZ Ramona (RO)
Clubul Şoriceilor de Bibliotecă, Pav. C1, balcon

Volumul cuprinde 40 de povestiri din regiunea Dunării, de-a lungul cursului acestuia de la locul izvorârii până la vărsarea în Marea Neagră. Aceste povestiri, mituri, legende s-au transmis în regiune de la generaţie la generaţie, iar acum sunt spuse de locuitorii dunăreni autorilor cărţii, care îi călăuzesc pe cititori de-a lungul fluviului trecând peste graniţe şi traversând culturi şi taine, conduşi de un pribeag numit Erfewalu. Se vorbeşte despre luntraşi şi nimfe, despre comori ascunse, obiceiuri şi tradiţii deosebite. Povestirilor sunt alăturate îmbietoare ilustraţii realizate de Susanne Schmögner.

În timpul unei nopţi de vară luminate de lună, spiritele pădurilor şi nimfele apelor, elfii din vârful copacilor şi cobolzii de pe pământ, panii şi zânele se adună în jurul focului, într-o pădure misterioasă, şi îl ascultă pe micul preschimbător Erfewalu. Şi trebuie să ştiţi că preschimbătorii sunt povestitori neîntrecuţi.

Traducerea în limba română: Ramona TARKA (RO/AT).

Ramona TARKA este profesor de limba germană la Timişoara, şi traducător, în prezent trăieşte la Viena. A transpus în limbile germană şi română numeroase romane şi cărţi pentru copii, printre care şi colecţia de poveşti dunărene, intitulată Märchen, Mythen und Musik: Donau.

Eveniment organizat în colaborare cu Teatrul Coquette.

18.00 DARVASI László (HU): A lojangi kutyavadászok / Vânătorii de câini din Loyang
Lectură moderată de DEMETER ZSUZSA (RO) în prezenţa autorului
Stand Donau Lounge, Pav. C4

DARVASI László este scriitor şi columnist maghiar. Din anul 1993 lucrează la revista Élet és Irodalom (Viaţă şi literatură). A obţinut numeroase premii şi distincţii artistice în Ungaria şi în străinătate, din anul 1995 piesele lui se joacă permanent. Din anul 1994 publică scrieri literare cu pseudonimul Szív Ernő. Volumele lui au fost publicat în limbile cehă, franceză, olandeză, croată, germană, română, sârbă, slovenă şi turcă. În limba română a văzut lumina tiparului în anul 2005 volumul intitulat Vânătorii de câini din Loyang. Povestiri chinezeşti (A lojangi kutyavadászok. Kínai novellák), în traducerea Georgetei Delia Hajdu, la editura Nemira. În scrierile sale „dorinţa lui primară, artistică şi existenţială de povestitor transformă viaţa în istorie şi istoria în viaţă. Lumea lui literară este o poveste transparentă, ţesută cu rafinament.” (Bombitz Attila) La înmânarea premiului Berlin-Brücke în anul 2004 scriitoarea elveţiană Ilma Rakusa a spus despre autor următoarele: „Darvasi este cel mai spiritual şi îndrăzneţ maestru al metaforelor dintre cei pe care îi cunosc eu, inepuizabila lui ingeniozitate şi fantezie fiind de admirat.”

Volumul intitulat Vânătorii de câini din Loyang a apărut pentru prima dată în anul 2002 la editura Magvető. Cuprinde istorisiri ale unor întâmplări dintr-o regiune fictivă din China „despre naştere şi moarte, fericire şi doliu, adevăr şi secrete, putere şi subjugare, realitate şi ironizarea continuă a realităţii – sau poate totuşi nu.” Cititorul „se poate scufunda în lumea cărţii, poate descoperi tainele nevelelor, poate urmări acţiunea incitantă, poate savura complexitatea clasică şi trunchieţea modernă a povestirilor, adică poate afla tot – dacă ţine cartea deschisă, are la îndemână toate mijloacele necesare. Nu poate merge însă la sigur, cu excepţia cazului în care caută exact lucrul la care se pricepe cel mai mult autorul acestor rânduri: povestea.” – putem citi în postfaţa cărţii.

DEMETER Zsuzsa s-a născut la Odorheiu Secuiesc în anul 1977. A absolvit în anul 2002 Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, specializarea maghiară-finlandeză, în perioada 2003-2007 a urmat cursurile doctorale la aceeaşi universitate, în 2011 obţinând titlul de doctor în ştiinţe literare. Din 2007 este redactor al revistei Helikon din Cluj, şi profesor asociat la catedra de lite