De Citit : Știri

Documentarul lui Ridley Scott, O zi din viata / Life in a Day, in programul CITYPLEX

| 26 august

O zi din viata / Life in a Day, un film-eveniment semnat de unul dintre cei mai titrati regizori ai momentului

Progresul rapid al tehnologiilor informationale face posibila comunicarea internationala in timp real, iar distantele si granitele naturale isi pierd treptat din importanta. Incheierea competitiei intre sistemele ideologice la inceputul anilor 1990 si deschiderea implicita a unor noi spatii geografice si piete au grabit internationalizarea lumii. Mass-media si accesul la informatie au devenit esentiale, iar societatea industriala este inlocuita in ritm rapid de societatea cunoasterii. Acestea sunt efecte pozitive ale globalizarii, care au permis realizarea unui proiect cinematografic unic in lume: un documentar realizat ca o capsula a timpului, un montaj de secvente sau imagini surprinse de realizatori amatori din intreaga lume pentru a arata generatiilor care vor veni ce inseamna sa traiesti pe Terra pe data de 24 iulie 2010. Provocarea a constat in a le adresa oamenilor o intrebare cu privire la felul cum isi traiesc viata intr-o anume zi din an. 88.000 de oameni din toate colturile lumii au raspuns, insumand 4.500 de ore de filmare din 192 de tari. Acest amplu material a fost preluat de regizorul Kevin Macdonald, detinator al premiilor Oscar si BAFTA, care l-a transformat intr-un documentar de numai 94 de minute si 37 de secunde, cu ajutorul caruia putem intelege ce inseamna sa fii om in zilele noastre.

Documentarul „Life In A Day / O zi din viata” este cel mai important proiect cinematografic din lume, realizat de utilizatorii site-ului YouTube. Ca un adevarat eveniment mediatic global, productia a fost difuzata in premiera live pe youtube.com/lifeinaday, pe 27 ianuarie 2011, odata cu deschiderea Festivalului de Film de la Sundance din SUA, subtitrat in 25 de limbi. Pentru toti cei care au pierdut acest moment sau pentru cei ce vor dori sa revada acest documentar emotionant in conditii profesioniste pe ecranul unei sali de cinema, „Life In A Day / O zi din viata” va rula in Sala 2 a Cityplex in perioada 26 august – 2 septembrie. Costul unui bilet este de 10 ron de luni- joi si 12 ron de vineri-duminica.

Vezi aici cand ruleaza la cinema O zi din viata / Life in a Day

88.000 de admisii, 4.500 de ore de filmare, 192 de tari

Conceptul realizarii acestui proiect unic este simplu: a fost trimis un apel public pe YouTube pentru a se primi inregistrari realizate de amatori pentru a imortaliza o singura zi din viata noastra. Potentialii contribuitori au fost rugati sa isi spuna propria poveste, cu temeri si aspiratii, iar provocarea a fost in cele din urma ca din cele 4.500 de ore de filmare sa se gaseasca o formula narativa coerenta care sa poata fi prezentata unui public mondial. Regizorul Kevin Macdonald a lucrat timp de sapte luni la selectarea si montajul documentarului. „Intotdeauna am vrut sa ofer publicului ceva nou, ceva ce nu s-a mai vazut pana acum. Si, bineinteles, sa experimentez si eu ceva nou”, a declarat cineastul. Acest proiect i-a fost inspirat de regizorul Humphrey Jennings, una dintre figurile de marca a miscarii britanice Observarea Maselor demarata in anul 1937, in cadrul careia artistii au inceput in premiera sa filmeze viata de zi cu zi a oamenilor obisnuiti. Apoi, o serie de artisti international au demarat curentul Arta relationala in anii 1990 pentru a obtine continut video de la oameni obisnuiti pentru a-l folosi pentru a produce opere de arta si instalatii, iar documentarul „Life In A Day / O zi din viata” este etapa urmatoare logica. Ducand mai departe acest experiment, documentarul „Life In A Day / O zi din viata” este un studiu antropologic al vietii pe Pamant. Cel mai interesant aspect al acestui proiect este insa faptul ca este prima realizare cinematografica care insumeaza continuturi video provenind de la oameni obisnuiti. Progresul tehnologic a apropiat foarte mult diferentele dintre realizatorii amatori si cei profesionisti, ceea ce a democratizat foarte mult cea de-a saptea arta.

Acest film nu ar fi fost posibil daca nu exista Internetul, fiind un parteneriat intre YouTube, Ridley Scott Associates si LG electronics, anuntat pe data de 6 iulie 2010. Utilizatorii au trimis continut video cu ei insisi si cei dragi lor, surprinzandu-se in diverse ipostaze sau activitati pe data de 24 iulie 2010. Proiectul nu ar fi fost posibil nu mai departe de cinci ani in urma, fiind menit a aniversa si cinci ani de YouTube prin folosirea de material video brut care sa fie transformat intr-o productie artistica. Totodata, era nevoie de un numar suficient de oameni de oriunde din lume care sa detina cunostinte elementare pentru a filma si posta materialul respectiv pe un canal media international. Kevin Macdonald considera filmul sau „o metafora a experientei de a naviga pe Internet. Miscandu-ne cu un simplu click dintr-o parte in alta a lumii, la intamplare, urmarindu-se propriile ganduri, calauziti de un fir narativ sau tematic”. Regizorul a mai explicat ca documentarul nu are o poveste traditionala si nici nu este o naratiune clasica, ci are mai degraba o trecere tematica de la o secventa la alta si personaje recurente. Este povestea unei planete cu ritualurile si clipele sale de intimitate, cu vulnerabilitatile sale, care sunt oferite spectatorului cu delicatete si atentie, reusind sa mentina echilibrul intre frumusetea filmarilor profesioniste si emotia viscerala a materialului brut. „Life In A Day / O zi din viata” a primit o receptie pozitiva in toata lumea de la critici profesionisti, dar si de la spectatorii obisnuiti. Pe site-ul specializat Rotten Tomatoes 82% dintre cei 52 de critici de film au scris cronici pozitive cu o medie de 7,1 din calificativul 10.

Cineastul britanic Ridley Scott a produs filmul si s-a implicat si in montaj alaturi de regizorul Kevin Macdonald si editorul de film Joe Walker. Efectele vizuale au fost produse de Lip Sync Post. Toti cei 20 de realizatori amatori al caror continut video a fost ales si montat in documentar sunt creditati co-regizori. Documentarul este difuzat de National Geographic Films, iar in Romania de Transilvania Film.

Filmul „O zi din viata” al regizorului Kevin Macdonald este o idee care s-a nascut din colaborarea unica dintre compania Scott Free UK detinuta de Ridley Scott, YouTube si LG electronics. Productia este un lungmetraj generat de utilizatori, filmat intr-o singura zi, 24 iulie 2010, care a adus laolalta comunitatea mondiala pentru a imortaliza un moment din vietile lor. Lumea a raspuns trimitand 88.000 de clipuri video pe YouTube, ajungand la peste 4.500 de ore de film, puternice si emotionante, cu contributii provenind din Australia pana in Zambia, din inima metropolelor agitate pana la cele mai indepartate si izolate colturi ale lumii. Documentarul aduce laolalta cele mai captivante inregistrari de pe YouTube intr-un film de 94 de minute si 37 de secunde cu o forma artistica data de Kevin Macdonald, producatorul executiv Ridley Scott, producatoarea Liza Marshall si echipa lor, pentru a oferi o experienta unica care arata, cu sinceritate amuzanta, ce inseamna sa traiesti in zilele noastre pe Pamant.

Kevin Macdonald s-a nascut pe 28 octombrie 1967 la Glasgow, Scotia. Este nepotul legendarului cineast Emeric Pressburger, care alaturi de Michael Powell, a scris, produs si regizat filme ce au ajuns in cartile de Istorie a Cinematografiei precum “Black Narcissus” (1947), “The Red Shoes” (1948), “A Matter of Life and Death” (1946) sau “I Know Where I’m Going!” (1945). Nu isi putea incepe cariera decat cu o biografie a celebrului sau bunic intitulata „The Life and Death of a Screenwriter” in 1994, pe care a transformat-o in documentarul “The Making of an Englishman” in 1995. A mai semnat o serie de documentare biografice, dar in 1999 a realizat „One Day in September”, un documentar despre asasinarea atletilor israelieni la Olimpiada de la Munchen din 1972, un film incununat cu premiul Oscar pentru Cel mai bun documentar in 2000. Urmatorul sau film a fost documentarul “Touching the Void” in 2003, recompensat cu premiul Alexander Korda pentru Cel mai bun film britanic decernat de Academia Britanica de Teatru si Film (BAFTA). A mai regizat drama istorica “The Last King of Scotland” in 2006, pentru care a primit nu mai putin de 34 de premii in intreaga lume si 22 de nominalizari. Acest film despre sangerosul dictator ugandez Idi Amin i-a adus protagonistului Forest Whitaker premiul Oscar pentru Cel mai bun rol principal, primind si distinctiile BAFTA pentru Cel mai bun film, Cel mai bun actor in rol principal, Cel mai bun actor in rol secundar si Cel mai bun scenariu adaptat. A urmat lungmetrajul de actiune “State of Play” in 2009. In 2011 au avut premiera documentarul „Life In A Day si filmul istoric “The Eagle”. Regizorul scotian mai are doua proiecte cinematografice in post-productie documentarul „Marley” si drama „How I Live Now”.