De Citit : Știri

Cursa pentru Premiile Gopo – mai stransa ca niciodata in 2011

| 21 februarie

Din cele 56 de titluri inscrise in cursa pentru nominalizarile premiilor cinematografiei romanesti, 12 lungmetraje, 6 filme de scurt metraj si 5 documentare au intrat pe lista celor care vor lupta pentru cucerirea statuetelor Gopo.
Cel mai bun film romanesc al anului 2010 va fi ales de catre cei peste 400 de profesionisti votanti la Premiile Gopo dintre Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (Romania, 2010, producator Velvet Moraru, r. Andrei Ujica), Eu cand vreau sa fluier, fluier (Romania-Suedia-Germania, 2010, producatori Catalin Mitulescu, Daniel Mitulescu, r. Florin Serban), Marti, dupa Craciun (Romania, 2010, producator Dragos Vilcu, r. Radu Muntean), Medalia de onoare (Romania-Germania, 2010, producator Liviu Marghidan, r. Peter Calin Netzer) si Morgen (Romania-Ungaria-Franta, 2010, producator Anca Puiu, r. Marian Crisan).
Lungmetrajul de debut al regizorului Florin Serban, unul dintre filmele romanesti care au facut senzatie in tara si in strainatate in anul 2010, Eu cand vreau sa fluier, fluier, a adunat cele mai multe nominalizari la aceasta editie: un numar-record pentru istoria de pana acum a Premiilor: 13, inclusiv la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun Regizor, Cel mai bun Actor intr-un Rol Principal (George Pistereanu), Cea mai buna Actrita intr-un Rol Principal (Ada Condeescu), Cel mai bun Scenariu (Catalin Mitulescu, Florin Serban). De asemenea, pelicula a atras atentia publicului roman, reusind sa devina cea mai vizionata productie romaneasca a anului trecut, cu 55,858 bilete vandute, performanta pentru care distribuitorul Metropolis Film va fi recompensat cu Premiul Publicului in cadrul Galei Premiilor Gopo.
Lungmetrajul de debut al lui Marian Crisan premiat la Festivalul de la Locarno, Morgen, este un alt favorit al acestei editii, adunand, in total, 11 nominalizari, inclusiv pentru Cel mai bun Film, Cel mai bun Regizor, Cel mai bun Scenariu, Cel mai bun Actor intr-un Rol Principal (dubla nominalizare: András Hátházi si Yilmaz Yalcin), Cea mai buna Imagine (Tudor Mircea).

Castigatorul Premiului Gopo pentru Cel mai bun Regizor in 2009 pentru Boogie, Radu Muntean revine in cursa pentru statuetele Gopo cu Marti, dupa Craciun, care a primit din partea juriului 10 nominalizari, printre altele, la categoriile Cel mai bun Film, Cel mai bun Regizor, Cel mai bun Scenariu (Alexandru Baciu, Razvan Radulescu si Radu Muntean), Cea mai buna Imagine (Tudor Lucaciu). Mimi Branescu, interpretul lui Paul Hanganu in Marti, dupa Craciun, premiat cu Gopo pentru Cel mai bun Actor intr-un Rol Secundar in 2009, concureaza de aceasta data la categoria rezervata actorilor principali, in vreme ce Maria Popistasu si Mirela Oprisor concureaza cu Ada Condeescu (Eu cand vreau sa fluier, fluier), Adriana Trandafir (Europolis) si Ozana Oancea (Felicia, inainte de toate) la castigarea Premiului pentru Cea mai buna Actrita intr-un Rol Principal.
Lista filmelor intrate in cursa pentru trofeele Gopo 2011 continua cu Felicia, inainte de toate (r. Razvan Radulescu si Melissa de Raaf), Medalia de onoare (r. Peter Calin Netzer) si comedia neagra regizata de Titus Muntean, Caravana Cinematografica, toate trei nominalizate la cate 7 categorii; debutul regizoral al lui Constantin Popescu, Portretul luptatorului la tinerete, candidat la 5 dintre premii, sau Autobiografia lui Nicolae Ceausescu (r. Andrei Ujica), care a adunat un numar de 4 nominalizari, la categoriile Cel mai bun Film, Cel mai bun Montaj, Cel mai bun Sunet – ambele semnate de Dana Bunescu – si Cel mai bun Documentar.
Comedia romantica Nunta in Basarabia (r. Nap Toader) este si ea prezenta pe lista nominalizatelor, la 2 categorii: Cel mai bun actor intr-un rol secundar – Igor Caras-Romanov si Cea mai buna muzica originala – Anatol Stefanet. Acelasi numar de nominalizari a revenit si filmelor Europolis (r. Cornel Gheorghita) si Kapitalism – Reteta noastra secreta (r. Alexandru Solomon). Printre filmele care au obtinut nominalizari la cea de-a cincea editie a Galei Premiilor Gopo se numara si pelicula Eva (r. Adrian Popovici), aflata in cursa pentru Premiul Gopo destinat Celui mai bun machiaj si celei mai bune coafuri.
Click pentru lista completa a nominalizarilor.
Click pentru detalii eveniment.
***
Click pentru cele mai recente stiri.