De Citit : Știri

Celebrul dramaturg Arthur Kopit vine la Bucuresti pentru premiera piesei Pentru ca pot

| 29 septembrie

Premiera din 6 octombrie a celei mai noi productii a Teatrului Odeon, Pentru ca pot, are loc in prezenta autorului Arthur Kopit. Primele spectacole vor avea loc in zielel de 1, 2, 6 si 7 octombrie, de la ora 20.30, la Sala Studio a Odeonului bucurestean.
Spectacolul, in regia lui Alexandru Mazgareanu, ii are in distributie pe actorii Ionel Mihailescu, Elvira Deatcu, Mihai Smarandache, Marian Ghenea si Ioan Batinas.
Thriller indraznet, incarcat de erotism din era informatiei, noua piesa a dramaturgului multipremiat Arthur Kopit dezvaluie controlul pe care computerele il pot avea asupra vietilor noastre, asupra moralei, si chiar asupra conturilor din banca. In Pentru ca pot, Kopit pune sub semnul intrebarii relatia noastra cu tehnologia pe care o folosim si cream, si ne confrunta cu frica de a fi dominati sau manipulati de propriile inventii.
Doi soti din New York descopera intr-o zi, ca intr-un complot demn de Kafka sau Orwell, ca viata lor privata nu mai este chiar atat de privata. Si mai infricosator este faptul ca vietile lor par sa nu mai aiba nicio legatura cu nimic din ceea ce stiau.
Piesa Pentru ca pot a mai fost prezentata la Teatrul Odeon ca spectacol lectura, pe 13 mai 2010, in prezenta autorului, in cadrul ARTE – American Romanian Theatre Exchange, program realizat impreuna cu The Lark Play Development Center din New York. Spectacolul a fost dezvoltat intr-o sesiune comuna de lucru, de aproape o saptamana, de catre autor, traducator, regizor si echipa de actori.
Arthur Kopit

Arthur Kopit este autorul pieselor de teatru: O tata, sarmane tata, mama te-a spanzurat in dulap, iar eu sunt foarte trist; Indieni (nominalizata la Premiul Tony, finalista la Premiul Pulitzer); Aripi (nominalizata la Premiul Tony, finalista la Premiul Pulitzer). A realizat o noua traducere a piesei lui Ibsen, Strigoii si libretul pentru muzicalul Nine (partitura de Maury Yeston; Premiul Tony pentru cel mai bun musical, 1982; Premiul Tony pentru cea mai buna relansare a unui musical, 2003). In decembrie 2009 a fost lansat filmul Nine, in regia lui Rob Marshall, cu Daniel Day Lewis in rolul principal. A mai scris End of the World, with Symposium to Follow, libretul pentru musicalul Phantom (partitura de Maury Yeston), libretul pentru musicalul High Society (partitura de Cole Porter, cu versuri de Susan Birkenhead). A mai scris Road to Nirvana, BecauseHeCan, Chad Curtiss, Lost Again, numeroase piese intr-un act si A Dram of Drumchicit, ultima scrisa impreuna cu Anton Dudley si dezvoltata la Lark Development Play Center din New York. A avut premiera in mai 2011 la La Jolla Playhouse din San Diego, California.

Printre proiectele curente la care lucreaza dramaturgul se afla Descoperirea Americii, piesa de teatru bazata pe memoriile unui conchistador spaniol, Cabeza deVaca, Secrets of the Rich, The Incurables si un nou musical Eureka!, despre inventatorii trazniti de la trecerea de la secolul 19 spre 20.

Arthur Kopit a predat scrierea dramatica la Departamentul de Scriere Dramatica al Universitatii din New York (NYU), the Yale School of Drama, Yale College, Wesleyan University, the University of Wisconsin, Columbia, Harvard si Princeton.

Arthur Kopit este membru al Dramatists Guild, Dramatists Guild Council si The Lark Play Development Center, unde este conducatorul workshop-ului de dramaturgie.