De Citit : Știri

Barbara, o poveste de dragoste din fosta RDG

| 14 februarie

Barbara, o poveste de dragoste din fosta RDG

11 februarie 2013, București – Berlin

Barbara este o drama tulburatoare dar si o frumoasa poveste de dragoste din Germania de dinaintea caderii Zidului. Filmul a castigat anul trecut „Ursul de Argint” la Festivalul International de Film de la Berlin pentru „Cel mai bun regizor”: Christian Petzold. In rolul principal: Nina Hoss.
Barbara este distribuit de Independenta Film si va avea premiera vineri (15 februarie) la Cinema Elvira Popescu. Filmul va rula, in prima saptamana, in cinematografele Elvira Popescu, NCRR (Muzeul Taranului Roman), Grand Cinema Digiplex (Baneasa) si in cinematografele Cityplex din Constanta si din Brasov.
Barbara este o doctorita din Berlinul de Est al anilor ‘80 care are curajul sa-si depuna o cerere de emigrare in Germania de Vest. Demersul respectiv atrage dupa sine arestarea si apoi marginalizarea ei la un spital de provincie din nord, la Marea Baltica. Desi izolata de orice ii este familiar, monitorizata indeaproape si persecutata sistematic de STASI (Securitatea Statului din fosta RDG), Barbara se incapataneaza sa-si planuiasca in continuare fuga din tara, ajutata de iubitul ei din Vest.

Christian Petzold: “In filmele ultimilor ani, Germania de Est a aparut adeseori destul de lipsita de culori. Numai griul de la trecerile de frontiera si fetele obosite, cam ca acelea ale pasagerilor din trenurile interzonale care trec prin gara Gera.”
“N-am vrut un film ca un portret al unei natiuni oprimate, pentru ca apoi sa-l alaturam cu „dragostea”, ca forta pura, inocenta si eliberatoare. N-am vrut nici un fel de simbol. Dezavantajul cu simbolurile in filme este ca vei sfarsi intotdeauna descifrindu-le, iar ce iti ramane la final este ceea ce stiai dintotdeauna.”
Nina Hoss: “Mi s-a parut extraordinar sa-i aud vorbind pe colegii actori veniti din Est povestindu-si experientele de dincolo. Una dintre actrite, care a fugit din Germania de Est inainte de caderea zidului, chiar a avut o experienta foarte similara cu cea a Barbarei din filmul nostru.”