De Citit : Știri

Anthony Hopkins dezvaluie secretele exorcismului in Ritualul

| 07 martie

Dupa ce a tulburat o lume intreaga in Tacerea Mieilor, castigatorul premiilor Oscar – Anthony Hopkins, se intoarce la genul horror intr-un nou film de exceptie, Ritualul, o poveste despre puterea raului, bazat pe intamplari reale.

Avand la baza cartea scrisa de Mat Baglio, The Rite: The Making of a Modern Exorcist, Ritualul este un film terifiant in care Diavolul reuseste sa isi gaseasca acoliti chiar si in cel mai sfant colt de lume. Fiind student la teologie, Michael Kovak (Colin O’Donoghue) este trimis la Vatican pentru a studia exorcismul, poate tocmai din cauza indoielilor sale in legatura cu dogmele religiei. Desi este fascinat de toate aspectele credintei, tanarul isi foloseste scepticismul ca pe o armura si nu ezita sa le spuna superiorilor ca raspunsurile pot fi gasite mai degraba in tratamente psihiatrice, decat in forte demonice si exorcizari.
Insa Michael incepe sa isi puna la indoiala parerile din ziua in care il intalneste pe Parintele Lucas (Anthony Hopkins), un preot legendar pentru miile de exorcizari pe care le-a facut de-a lungul timpului. Ajuns fata in fata cu un caz de "posedare” atat de puternic incat si Parintele Lucas pare sa fie depasit, Michael incepe sa vada ca dincolo de explicabil exista fenomene pe care nimeni nu poate sa le controleze sau sa le inteleaga. Raul i se dezvaluie tanarului in cea mai pura forma, cu o violenta de nedescris si il aduce in punctul in care un singur lucru il mai poate salva.
Pentru a reusi sa interpreteze cat mai bine rolul Parintelui Lucas, Anthony Hopkins a colaborat indeaproape cu unul dintre cei mai renumiti exorcisti din lume, parintele Gary Thomas, si a citit mai multe carti cu ajutorul carora a reusit sa inteleaga cu adevarat dimensiunile acestei practici temute:
"Ritualul este bazat in totalitate pe fapte reale. Eu nu stiam nimic despre aceste lucruri terifiante, pana in momentul in care am citit scenariul si am aflat ca insusi Papa Benedict al XVI-lea a chemat la Vatican cat mai multi oameni dispusi sa studieze si sa practice exorcismul. Am fost uimit si m-am documentat mult pentru a putea reda cat mai bine personajul Parintelui Lucas. In afara de cartea lui Mat Baglio, care a stat la baza scenariului acestui film, exista nenumarate tratate despre aceasta practica. Si motivul cel mai puternic pentru care am acceptat acest rol a fost cu siguranta faptul ca Ritualul a ramas fidel intamplarilor, reflecta perfect realitatea si nu a fost conceput ca un proiect comercial”.
Un film captivant care depaseste limitele rationalului, Ritualul are premiera pe marile ecrane din 11 martie in cinematografele: Hollywood Multiplex (Bucuresti si Oradea), Movieplex, The Light Cinema, Odeon Cineplex (Cluj) si in reteaua Cinema City (Cotroceni, Sun Plaza, Cluj, Arad, Baia Mare, Timisoara, Bacau).
Click pentru detelii film, foto, trailer si program.
***
Click pentru cele mai recente stiri.