De Citit : Știri

A venit sfarsitu’ !

| 01 august

This Is The End
Filmul marcheaza debutul regizoral al lui Seth Rogen si Evan Goldberg, care au gasit calea de a-si usura cat mai mult sarcina, inconjurandu-se de cei mai buni prieteni ai lor: James Franco, Jonah Hill, Jay Baruchel si Danny McBride. Cei sase prieteni din film sunt astfel si in viata reala si fiecare se interpreteaza pe sine insusi. Bineinteles, cu cateva modificari si exagerari, pentru a face totul mai nostim. Şi ce ocazie poate fi mai buna decat Apocalipsa pentru a-i pune la incercare ? “Fiecare face tot ce poate pentru supravietuirea sa si a celorlalti, insa relatiile dintre ei incep sa se deterioreze. Franco nu suporta nebunia lui Danny; Seth si Jay se intreaba care va fi viitorul relatiei lor, iar Jonah il trateaza de sus pe Jay, care se repliaza spre Craig. Lui Seth ii revine rolul de arbitru de centru.”, explica producatorul James Weaver.
Filmul incepe cu o petrecere grandioasa, data de James Franco la el acasa, printre invitati aflandu-se, ca de obicei, o multime de celebritati de la Hollywood. “Rihanna, Martin Starr, David Krumholtz, Kevin Hart, Mindy Kaling… toti ne sunt buni prieteni: Cu toate acestea, n-am ezitat sa-i ‘omoram’ in film, cand se dezlantuie Apocalipsa. Niciunul nu scapa.”, marturisesc razand realizatorii.
Inainte de Sfarsit, a existat un inceput: in 2006, Rogen si Jason Stone, prieten vechi de-al lui Goldberg, au vrut sa faca un film de scurt metraj. Prietenii sai actori s-au oferit sa-l ajute. “Am tot discutat cu Jason pe ideea de a gasi un subiect de mare amploare, dar actiunea sa se petreaca intr-un spatiu extrem de restrans, chiar intr-o singura camera. Şi care e cea mai de proportii tema din cate exista ? Sfarsitul lumii, bineinteles ! Prin urmare, ne-am decis sa facem un film despre Apocalipsa, cu Seth si Jay baricadati intr-o incapere.”, isi aminteste Goldberg. Dupa doua zile de filmari, proiectul lor nu se contura cum ar fi vrut. “N-am obtinut prea mult material, insa Jason l-a montat intr-un film de scurt-metraj. N-am avut nici o clipa intentia sa facem un lung metraj – aceasta s-a intamplat mai tarziu, dupa ce l-am pus online si am vazut reactia pozitiva a oamenilor.”, explica Rogen.
In clipa in care s-au decis sa transforme materialul filmat intr-o comedie despre Apocalipsa, Rogen si Goldberg n-au pierdut, insa, din vedere ideea initiala – aceea a grupului de sase prieteni care se trezesc dintr-o data izolati, toti la un loc, intr-o casa. “Este un film despre prietenie si dinamica de grup, despre cum se relationeaza oamenii in circumstante extreme, dar si despre maturizare si incercarea de a impaca lumea copilariei cu cea adulta.”, subliniaza realizatorii.
Desi This Is The End este o comedie, Rogen si Goldberg au tinut sa-i dea un aspect vizual deosebit, diferit de cel al comediilor obisnuite. “Ne-am inspirat din filmele horror, de actiune si de razboi. Ideea ne-a placut foarte mult si am exploatat-o la maxim.”, explica Rogen. “Faptul ca realizatorii nu isi doreau o simpla comedie m-a convins imediat sa accept propunerea de a lucra cu ei.”, spune cameramanul Brandon Trost. “Seth si Evan s-au pregatit extrem de bine.”, continua Trost. “Au venit cu un dosar plin de materiale de referinta, picturi si videoclipuri. Nimic din toate acestea nu era inspirat din comedie. Dupa mine, acesta este chiar unul dintre elementele comice ale filmului.”
James Franco n-a ezitat nici o clipa sa se alature prietenilor sai. “Cand am aflat ca ne vom interpreta pe noi insine, m-am gandit imediat ca Seth si Evan vor crea o versiune exagerata si amuzanta a mea si asta mi-a placut.”, marturiseste el. “De fapt, rolurile au fost create special pentru fiecare dintre prietenii nostri, prezentand o versiune negativa a lor. Desigur, in realitate Seth nu este las si duplicitar, Danny este un dulce, desi personajul sau este un maniac enervant, iar Franco este intr-adevar pasionat de arta, dar nu snob si obsedat sa impresioneze, cum apare in film. Singurele exceptii sunt Jay, al carui personaj este cel mai apropiat de cum este el in realitate si Craig, care interpreteaza un rol exact opus felului sau de-a fi.”, precizeaza Evan Goldberg.
Jonah Hill adauga: “Actorii sunt o tinta usor de atins pentru cei carora le place sa critice si sa ia in zeflemea. De aceea, cred ca e necesar sa ai simtul umorului si sa nu te iei prea in serios. Personajul pe care-l interpretez este o versiune ‘pretioasa’ a mea, care poarta un cercel cu diamant in ureche, exact imaginea actorului celebru din mintea oamenilor.”
Dar Danny McBride, cat de diferit este personajul sau de cum este actorul in realitate ? “In viata reala, sunt casatorit si am un copil. In film, mi se intampla sa dorm in cada si fumez extrem de mult. Destul de diferit, nu ? In plus, personajul meu este un egoist fara pereche, care mananca proviziile tuturor, fara remuscari. Dupa mine, nu este de condamnat – incearca sa supravietuiasca, atata tot.”, spune McBride.
In centrul filmului este relatia lui Rogen cu Baruchel. “Jay si Seth sunt prieteni vechi. Ceilalti sunt de data recenta. De fapt, lui Jay nu-i plac si nici ei nu se dau in vant dupa el. Prin urmare, relatia lor se deterioreaza si amandoi se intreaba daca vor mai ramane prieteni pe viitor.”, explica Rogen. “La prima vedere, personajul meu pare un tip de treaba, care vrea ca toata lumea sa fie fericita. In realitate, este duplicitar si spune fiecaruia exact ceea ce vrea sa auda, ca sa pastreze o atmosfera destinsa, necesara in primul rand lui insusi. Este, cu siguranta, personajul cel mai anost din film – toti ceilalti se comporta nebuneste la un moment dat.”
Jay Baruchel a fost implicat in acest proiect inca de la inceput – sau, mai bine zis, dinainte de inceput, deoarece a jucat in filmul de scurt-metraj realizat de prietenii sai. “Pe vremea aceea, aveam 2000 de dolari si doua zile la dispozitie pentru da viata ideii noastre. E o mare placere sa vad ca, dupa niste ani, acest proiect a fost finalizat si ca am fost invitat sa particip.”, marturiseste actorul. Cat despre personajul sau, Baruchel spune: “Este, intr-un fel, vocea ratiunii, dar si genul de individ care strica cheful tuturor prin comentariile sale critice.”
“Craig este singurul personaj care sufera o reala transformare in film – la inceput, el este rautacios si meschin, dar devine din ce in ce mai agreabil pe parcursul filmului. Nu stiam cum sa incheiam filmul, cand ne-a venit ideea ca Craig trebuie sa faca o fapta buna pentru a fi crutat. Aceasta este, de fapt, morala ultima a filmului: fii bun si ai o sansa de izbavire.”, explica Seth Rogen. “Personajul este destul de diferit fata de cum sunt eu in realitate.”, conchide el.
In ceea ce-l priveste pe Michael Cera, realizatorii au dus la extrem personajul pe care-l interpreteaza. “Adevaratul Michael Cera nu este deloc asa, dar ni s-a parut nostima ideea de a-l pune sa joace un rol atat de diferit de cum este el in viata reala. Şi a fost, intr-adevar, foarte distractiv, am mers chiar mai departe decat as fi crezut.”, spune actorul.
Emma Watson a vazut in acest film sansa de a juca, pentru prima data, intr-o comedie absolut traznita. “Impresarul meu m-a sunat si mi-a spus: ‘E un film despre sfarsitul lumii, va fi facut de Seth Rogen si Evan Goldberg. Toti actorii se interpreteaza pe ei insisi si exista un singur rol principal feminin, pe care l-au scris special pentru tine.’”, isi aminteste Watson. “Initial, am fost foarte surprinsa – de ce s-au gandit tocmai la mine ? – dar cand am citit scenariul, mi s-a parut extraordinar de haios. N-am jucat niciodata intr-o astfel de comedie, in plus sansa de a lucra cu niste genii ale comediei, cum era sa pierd o asemenea ocazie ?”