De Citit : Recomandări

Formatia saptamanii: STRATOVARIUS

| 26 ianuarie

Melodicitatea finlandeza revine
De mai bine de doua decenii, scena nordica europeana s-a dezvoltat incontinuu si trupele de calitate au iesit pe banda rulanta. Printre cele care au ajuns la cel mai inalt nivel si care, au reusit sa-si faca un nume la nivel mondial, se numara si grupul finlandez STRATOVARIUS.
Pe scena power metal melodic, Stratovarius a adus multe elemente inovatoare, a creat de multe ori un sound specific si a adus la suprafata albume ramase etalon si-n zilele noastre.
Ultima creatie a grupului se numeste Elysium si este al doilea produs fara cel care a fost liderul incontestabil al grupului, chitaristul Timo Tolkki.
Multi credeau ca fara Timo lucrurile nu vor merge asa cum trebuie in tabara finlandezilor, dar iata ca cel care a preluat fraiele, Timo Kotipelto, a stiut sa directioneze muzica la un nivel care ii permite sa spere la un come back ca-n vremurile bune.
Elysium este un disc tipic pentru Stratovarius, peste precedentul, Polaris, si cam cea mai buna creatie a trupei de la Infinite incoace.
Power metal-ul finlandez a prins din nou aripi si, ofera prin cele noua noi compozitii (plus trei bonusuri), din nou starea de euforie pe care Stratovarius o degaja in urma cu ani. Piesele sunt diverse, au ritm, dar si pasaje cu o tenta conceptuala, iar clapele lui Jens fac din nou ravagii. Timo este in forma, chitarele executa o paleta larga de riff-uri si solo-uri asa ca, rezultatul este unul de luat in seama.
Cu toate ca in acest domeniu s-a cam spus ce era de spus, Stratovarius a mai gasit cateva elemente interesante si combinatia de structuri heavy cu touch-ul melodic a iesit din nou la superlativ.
Elysium face parte din categoria albumelor care merita ascultate de mult mai multe ori si cu mai multa atentie asa ca nu-mi ramane decat sa va spun ca Stratovarius si-a facut din nou treaba.
Ascultand discul este imposibil sa nu descoperiti pasaje, riff-uri si teme de calitate, mesaje ce dau de gandit si, per total, o muzica placuta, care readuce Stratovarius in topul trupelor de gen.
Imi este dificil sa aleg cateva piese de rezistenta, deoarece fiecare are rolul sau bine stabilit pe disc, dar cu toate acestea, nu pot sa nu remarc in mod deosebit Darkest Hours, Fairness Justified si Event Horizon.
Componenta Stratovarius: Timo Kotipelto (voc), Matias Kupiainen (chit), Jens Johansson (key), Lauri Porra (bass), Jörg Michael (bat).

Titlurile pieselor de pe Elysium: Darkest Hours, Under Flaming Skies, Infernal Maze, Fairness Justified, The Game Never Ends, Lifetime In A Moment, Move The Mountain, Event Horizon, Elysium, Castaway (bonus Japan), Last Shore (Collector’s Edition bonus), Hallowed (Collector’s Edition bonus).
Citeste si:
– Formatia saptamanii: EVERGREY;
– Formatia saptamanii: MOTORHEAD;
– Formatia saptamanii: MAGNUM.
***
Click pentru cele mai recente stiri by Lenti Chiriac.