De Citit : Editoriale

Ziua X

| 19 ianuarie

Noi pentru noi.

Cum ar fi sa ne coalizam noi impotriva lumii? Toti ce care apartinem acestui spatiu mioritic, sa ne trezim deodata solidari, sa ne fie drag unul de altul ca si cum n-ar exista ceva mai de bon-ton? Cum ar fi sa ne comportam amabil, dragut cu semenii nostrii si nu neaparat de frica furiei divine, umane sau din reflex, vorbim de oamenii intalniti zilnic, cu care incheiem un contract sau avem ceva de impartit sau de care pur si simplu ne ciocnim? Cum ar fi sa ne cumparam toti lucruri fabricate in Romania, asa, din incapatanarea de a ne ajuta noi, romanii?
Adica nu numai ca vine uraganul, inundatia, calamitatea si cei mai putin napastuiti doneaza…
Ci sa actionam altfel, poate un pic ciudat pentru mecanismul nostru anchilozat de gandire. Cum ar fi sa ne luam toti masini romanesti? Da’ toti care au carnet. Asta chiar ar fi o maxima incercare, n-am mai putea sa ne folosim cu nustiu cate chichite, accesoarele si dotari fantasmagorice asa cum am vazut noi in filme.
Din ziua X. Si alegerea asta sa fie de sus pana jos. Politicieni de cel mai inalt rang, oameni de afaceri cu ramificatii banoase in toata lumea, fotbalisti si odrasle de boieri, castigatori la loto si manelisti sa faca un pact nescris sa utilizeze orice lucru numai dupa verificarea prealabila a etichetei.
Lasa ca unii s-ar putea sa puna peste chinezarii o eticheta magica "made in Romania" daca vad ca treaba merge in sensul asta – cum mi-au zis mie unii din Bacau in piata ca au mere ionatane de Voinesti, adica ce, daca lumii ii place sa auda textul asta?! – in principiu ideea ar fi grozava daca s-ar infaptui, ar da masura unei fratii pe care noi o tot definim, o scoatem din istorie subliniata, dar pare ca nu exista.
Oare am putea sa supravietuim onorabil numai cu lucruri romanesti? Stiu ca nu, n-as fi avut calculator sa scriu asa o nazbatie.