De Citit : Editoriale

Un partid Facebook

| 18 aprilie

Despre www.fwd.us

Fondatorul si seful Facebook, Mark Zuckerberg (29 de ani), a lansat saptamana trecuta, alaturi de alte celebritati hi-tech din Silicon Valley, o miscare numita Fwd.us (se pronunta "forward us"). Obiective: regandirea regulilor de imigrare in Statele Unite (Suntem, in definitiv, un popor de emigranti – spune Zuckerberg), imbunatatirea sistemului de invatamant si incurajarea investitiilor in cercetarea stiintifica.
Presa internationala a incercat sa ghiceasca ce este Fwd.us: un grup de lobby pe langa politicienii americani, un partid sau o miscare politica? Din punct de vedere legal, Fwd.us nu este nici una nici alta. A fost infiintata pe baza unei prevederi a sistemului fiscal american care permite infiintarea de organizatii care sa aiba drept ratiune de a exista bunastarea sociala pentru comunitate. Avocatii lui Zuckerberg au optat pentru un anumit statut de organizatie care se poate implica in politica atat timp cat nu sustine un candidat anume, iar spre deosebire de organizatiile politice clasice poate aduna bani de oriunde si de la oricine, cheltuindu-i fara sa dea socoteala Comisiei Electorale Federale.
In vremurile deprimante ale unei crize economice fara de sfarsit (in fapt, criza este noua paradigma economica), Fwd.us-ul lui Zuckerberg (din care mai fac parte si sefii supremi ai Google, Yahoo, Groupon, Netflix s.a) poate constitui in viitor o alternativa atragatoare pentru electoratul exasperat de ultra-puternicii decidenti de pe Wall Street.
Chiar in conditiile in care adolescentii dau semne de plictis fata de Facebook, aceasta retea sociala are o putere de necontestat: daca ar fi o tara, cu cei un miliard de utilizatori ai sai, ar fi a treia din lume, dupa China si India.
Apropo, ati observat cat de harnici sunt, in momentele delicate politic, Basescu si Ponta pe Facebook?