De Citit : Editoriale

Un parculet numit revolta

| 06 iunie

“Daramati-mi parculetul si va pornesc o revolutie”! Cam asa zicea un nemuritor de la o bomba de cartier. Mici cam expirati, bere calda dar ieftina, votca puturoasa, ce sa mai, un ideal loc de dezbateri, contraziceri, ziceri si mai ales smotoceli bahico-doctrinare. In fine, o agora stralucitoare de mahala imediat postdecembrista. Dar sa trecem peste ani si alti cativa ani si sa observam actualitatea turceasca din vorbele lui Cicero de Rahova.
Cetateanul turc, fost otoman imperialist a vazut rosu revolutionar in fata ochilor atunci cand autoritatile au zis ca-i fac un monument istoric intr-un parc. Iarba lor verde de acasa se pare ca este extrem de pretioasa si protestul da in clocot cand aude zgomot de buldozer. Jos palaria, contribuabil turc! Ong-urile noastre au ce sa invete din lectia data de invingatorii plaiesilor nostri. “Pe aici nu se trece”, asta sigur au invatat-o de la noi! Si iata ca fortelor guvernamentale, cu tot cu parfumurile lor lacrimogene, le e greu sa treaca peste cetatenii deveniti ecologisti ferventi.
Cam astea-s vremurile mai flacai politici. Intelegem si noi ca suntem multi si ca trebuie sa ne hraniti cu derivate din titei dar lasati-ne dracu’ macar un petic de verdeata la indemana, macar sa ne iluzionam cateodata ca ne contopim cu natura mamica, bla bla bla. Oricum, cata diferenta fata de ce se intampla cu parcurile noastre. Sunt zone in parcurile astea dambovitene in care practic iarba e raritate, terasele pentru manelisti si pitipoance au betonat totul, mai sunt si balciurile ale inchipuite de doi bani, bancutele sunt cat redutele de la Vidin si au costat cat Empire State Building, la firul de iarba se fura mai bine ca pe Wall Street. Locurile de joaca zici ca sunt bombardate zilnic cu peturi iar noaptea se transforma in discoteca in aer liber pentru cocalarii urlatori de cartier, in loc de resedinta pentru drogati sI oamenii strazii si in hotel pentru cainii comunitari. Cu toate astea se pare ca la noi investitiile adevarate sunt doar in parcuri. In parculetul lor urla a revolta o natiune intreaga, in parcurile primarilor nostri bravi urla marlania.
Revolutie, frate!