De Citit : Editoriale

Te iubesc, sa moara mama.

| 27 noiembrie

Cateodata am senzatia bizara ca “dragostea” e cam ca Gigi Becali. Plina de suficienta, mai mereu aroganta, oricum “superioara” si cam in fiecare clipa ca un fel de amestec care poate varia in complexitate. De la trairi intense la cele mai stangace, de la trairi razbunatoare la cele mai iertatoare, de la aprig la bland, de la celebrele agonie si extaz ,eros si tanathos pana la zicalele de cartier – “te iubesc fa, sa moara familia mea”, “dragostea” pare ca are gratia mangaierii divine amestecata cu mersul ciudat al latifundiarului, ala cu mainile in sold.
Dragostea “patimasa” are, dupa parerea mea, multe feluri de a-si exprima trairile prin sentimentele tale de “om”. In general, te trimite in penibil, variind de la stiluri deplorabile de rememorare a trecutului la amenintari facute cu stangacia pungasului incepator. (“vai…cum mergeam noi p-aici….tinandu-ne de mana”…./ “Nu raspunzi? Bai, ma omor, bai! Sau te omor, bai!”)
Rememorarea trecutului are, la randul ei, mai multe forme. Sms-ul primar e una dintre ele. Modelata in constrangere, esti oarecum obligat de retelele de telefonie mobila, sa-ti exprimi “maretele” sentimente in o suta patruzeci si sapte de caractere (cu tot cu spatii, puncte si emoticoane – care cred ca, la randul lor, sunt compuse din alte caractere). Iar mesajul ala concis, e menit sa exprime mai ales, ampla ta suferinta. Alta forma este renuntarea completa la cacatul de telefon si trecut la calculator. El intelege suferinta. El poate compune scrisori si mailuri interminabile. Cu singurul amendament ca nu are optiunea pe care o are telefonul de a vedea “delivery report”. Nu stii daca ce ai scris tu, va suferi “delete” si “empty trash” fara sa fi mangaiat privirea “andisantrei”. Deci, revii la telefon. Macar putin, dar sigur. Si te apuci sa vizonezi albume. Foto. Aici se intampla de multe ori ceva ciudat. In timp ce citesti, daca “ea” raspunde, continuarea vietii tale ale doua variante. Daca ea raspunde “pe” pozitiv, tu esti cu balele curgande pe poze vechi iar daca ea raspunde “pe” negativ atunci nu te mai opresti din “ce sunci are aici, uite ce-I atarna aici, aoleu, ce besnita”. Si ia mai da-te fa si-n mortii ma-tii. Dupa care iar cazi la muci si bale. De plans.