De Citit : Editoriale

Suntem macroeconomici maxim

| 26 februarie

2014 asta nici nu a facut doua luni si arata destul de prost. Accizele zuruie crunte, zapezile de ianuarie ne-au umplut de zoaie si boli, joburile cad rapuse pentru totdeauna. Printre toate astea cresterea noastra economica a minunat Europa. Vara trecuta a fost generoasa cu noi iar granele si porumbasul ne arata lumii ca pe niste lei ai macroeconomiei.
Asadar 2014 are blindaj si de sunat, suna bine! Dar ce semne are? Ca sa ramanem pe domeniul traditiilor trebuie sa ghicim cate ceva in semnele anului (nu de altceva dar trendul ghicitoarelor, vrajitoarelor sau mamelor omizi este nemuritor, la ce dracu’ oare mai fac unele sau unii tone de ani de scoala daca se duc la babe demente sa le dea in bobi, sa le dezlege cununii sau sa le infiga bolduri in papusi de carpe). Inchizitia, alo! Se mai reuneste trupa candva?! La noi semnele s-au aratat sub chipul pompelor scumpe de benzina, aliantelor politice inchipuite acum divortate si nicht/non-ului Schengen. Libera circulatie nu-i asa o mare problema de cand ne-au lasat sa vedem lebedele vieneze pe baza de buletin. Aliantele politice nu ne intereseaza acum, va veni vremea alegerilor cand ne vor prosti iar cu gogosi si galeti. Goale. Benzina, in schimb, doare tati! Corporatiile benzinarilor s-au unit si au decis sa ne creasca nivelul. De cheltuieli. Din pompe scapa cine poate.
Ne-am facut datoria, am zis de noul an, am bifat probleme socio-geopolitice, se pune ca ne-am facut temele de cetateni modeli. Acum s-o cotim pe veselie. Carciumile sunt niste locuri minunate pentru a ne acomoda cu realitatile noului an. In plus, s-ar putea ca spirtoasele sa se dovedeasca niste combustibili mai accesibili decat benzina. Asta desi acciza nu a iertat nici bauturica. Sa speram insa ca lumea va colinda orasul in cautare de partyuri, concerte, stand-upuri, filme, teatre si expozitii mai cu entuziasm decat in anul de criza 2013. Sau 2012. Sau 2011…
Criza priveste inainte-inapoi cu manie.