De Citit : Editoriale

Statu responsabil

| 01 decembrie

Polonia vs Romania 10 – 0

M-am intors de cateva zile dintr-un periplu polonez unde am fost din nou placut surprins de felul cum aceasta natiune reuseste sa actioneze in sensul responsabilitatii culturale. Mai precis, in fiecare oras ce depaseste 100 000 de locuitori ceti gasi in mod invariabil o galerie de arta care functioneaza deja de cateva decenii. Si functioneaza nu doar ca un simplu muzeu dintr-un oras de provincie ci ca o veritabila "kunsthalle" cu expozitii temporare si o colectie proprie construita prin achizitii continue.
Aceste spatii artistice sunt finantate de catre primarii, iar acest lucru nu este un fenomen separat. In agenda publica a unui primar din Polonia, pe langa strazi, salubritate si flori, apare si reflexul neconditionat de a infiinta o galerie de arta. Spre comparatie, ce avem in Romania? In capitala avem doar MNAC care functioneaza ca o fabrica ruseasca: greu si consuma mult. In rest, nu exista nicio alta varianta de tip galerie municipala.
La Cluj exista Muzeul de Arta care incearca cu greu sa acomodeze si expozitii temporare. Pentru acest efort ar fi nevoie de un spatiu separat. La Sibiu lucrurile sunt ceva mai bine organizate, la muzeul Brukenthal axista un spatiu de arta contemporana care beneficiaza de un spatiu separat. Stiu insa ca tot ce s-a realizat acolo pe mana Laviniei Dan sta sub semnul unui continuu provizoriat datorat obtuzitatii conducerii muzeului si neimplicarii primariei.
In Romania exista o "cultura a dimensiunii" care face ca responsabilitatea culturala sa cada mai degraba pe mana privatilor. Cat despre gesturile culturale ale statului aveti drept exemplu cele trei odioase statui (Teapa, Calul si Paiatele) din centrul Bucurestiului. Cu milioane de euro pe care le-ati cheltuit pe aceste porcarii puteam sa trimitem al doilea roman in spatiu ca pe un performance stelar!