De Citit : Editoriale

Romanii si cumparaturile

| 18 februarie

Intotdeauna am fost fascinat de oamenii care fac cumparaturi din en-gros-urile chinezesti. Nu ca ele (en-gros-urile) ar avea ceva rau, ba din contra as putea spune. Dar unii oameni care cumpara mi se par foarte amuzanti. In primul rand plecarea. Am inteles de la tot felul de oameni cu care am vorbit (si aici vine partea interesanta, ca ei, culmea, nu sunt proprietari de en-gros-uri !) ca trebuie sa te duci dimineata. Ce spun dimineata, la 4 dimineata nene, cu noaptea-n cap. Adica te trezesti de nebun pe la 3 noaptea, “- scoala fa – ce, e cutremur? – nu fa, mergem la cumparaturi”, te duci, trezesti si copilu’ ca nu poti sa-l lasi singur acasa ca e mic si te duci la en-gros. Defapt te duci prima data-n statie la tramvai sau la microbuzele speciale. Daca e vara mai treaca mearga, da’ stii cum e iarna la 3 noaptea?
Dupa asta, ajungi la en-gros. Tu nu ai cine stie ce spatiu de depozitare acasa. Dar te repezi la cel mai mare carucior. Ca sa nu pierzi cumva ceva. Si pe urma te plimbi cu familionul dupa tine printre…chestii…. Ca nu stii ce vrei sa cumperi. Ca paine, lapte, salam, rosii, pateu, poti sa cumperi si de la coltul blocului. Sau daca te crezi milionar excentric, de la Mega-Image. Si daca te crezi Abramovici te duci la Mega-Image-ul de la Eva, ala cu beculete. Si te plimbi cu cosu-n mana si te simti ca de Craciun si-l iulie.
Dar sa revenim la en-gros. Deci te plimbi. Nu stii ce cauti. Si nci nu ai geamuri sa vezi ca e lumina afara. Ca tu ai intrat pe intuneric si afara s-a facut demult lumina. Dar de-aici vine partea cea mai amuzanta. Am vazut tot felul de oameni care se uita la tot felul de produse. In general de mancare. In general in cutii. Sau in conserve. Pe care scrie in….chineza! Ba, esti nebun? In chineza! Si tu iei conserva-n mana, o cantaresti asa sa vezi daca-I grea sau nu, te uiti pe cutie (la poze, la ce naiba te uiti?) si te intorci la nevasta: “Ce face ala ma in carucior, doarme? Ia vezi, vrei d-asta?”. Si aia ia si ea cutia-n mana (ce sa faca saraca?) si se uita la semnele alea chinezesti, incercand sa descopere in poza ceva ce ar semana cu ceva ce-a mancat ea pe la ea pe la tara. Bame, prune, ce pula mea sunt astea din poza? – Corcoduse fa, nu vezi? Zi, le luam? (eu nici nu stiam ca astia micii, chinezii, au corcoduse). Si ea da din cap, si el, victorios pune conserva-n caruciorul de metal, langa copilul adormit. Si nu pune una. Pune vreo doua baxuri. Si tot asa. Am vazut acolo conserve cu poze cu capete de gaina pe ele. Ce-o fi fost in conservele alea?