De Citit : Editoriale

Repetir

| 09 iunie

Felul doi din Marea mahmureala e, de fapt, tot felul intai, servit inca o data, cu niste condimente thailandeze (sintetice) in plus si cu elementul de imprevizibil in minus.

De data asta, hotelul in care se trezesc cei trei cheflii, fara sa stie cum au ajuns acolo, nu mai e in Las Vegas, ci in Bangkok. Vietatea cu care s-au procopsit peste noapte nu mai e nici tigru, nici bebelus, ci maimuta. Data trecuta, unul dintre ei descoperea ca peste noapte si-a pierdut un dinte, pe cand acum descopera ca s-a ales cu un tatuaj. Dar, inca o data, vina pentru excesele nocturne ale lui Alan, Phil si Stu e pusa in carca lui Alan (barbosul cu minte de copil), care fara stirea celorlalti a amestecat mancarea si bautura cu droguri. Inca o data, cei trei tovarasi de chef lucreaza, contra cronometru, la refacerea filmului care li s-a rupt, pentru a putea gasi un al patrulea tovaras, cu care trebuie sa se prezinte la o nunta. Inca o data, ei trebuie sa descurce niste situatii implicand gangsteri – inclusiv pe acelasi gangster cu care se incurcasera si data trecuta. Si, inca o data, filmul dezmatului nu ne e aratat decat la sfarsit, sub forma unui montaj de fotografii.
Lansat in 2009, Marea mahmureala a avut un succes la care nu se astepta nimeni. In Marea mahmureala 2, regizorul Todd Phillips pur si simplu reface pasii care l-au condus la succesul acela, dar ii reface cu o constiinciozitate anxioasa ce-i inhiba creativitatea si chiar ii scade nivelul meseriei sub orice cota onorabila: in timp ce actorii repeta o gama redusa de vaicareli si schimonoseli mahmure, el e redus la a filma banale urmariri cu masina si porno-giumbuslucuri de-ale maimutei. Printre ispravile din timpul noptii se numara si transgresarea unui tabu heterosexual major, dar, pana la urma, morala acestui film mediocru ramane inapoiat-masculinista: a te imbata ca un porc e admirabil, e semn ca esti barbat adevarat etc.